Ako želite da dan započnete i zdravo i da telu pružite potrebnu energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka

Doručak je najzdraviji i veoma važan dnevni obrok.

Njime pokrećemo organizam i pripremamo ga za naporne sate koji su pred nama. Ako želite da dan započnete i zdravo i da telu pružite potrebnu energiju, izbegavajte ove tri vrste doručka.


Voćni sokovi i jogurti


Kupovni voćni sokovi puni su šećera i aditiva. Ovakav napitak uzet natašte trenutno će vam dati energiju, ali će vam je i brzo oduzeti. Isto tako, oni nemaju veliku nutritivnu vrednost.


Ako želite da započnete dan na pravi način, radije posegnite za čašom sveže ceđenog soka od pomorandže, jer sadrži i vlakna potrebna za regulaciju probave, i obogatite ga porcijom žitarica. Isto vredi i za voćni jogurt, pa radije izaberite kefir ili jogurt pojačan kriškom prepečenog hleba i marmelade.

stockphotohomemadecheesepuffpastriesonbluewoodenbackground551386462.jpg
Shutterstock 


Pekarski proizvodi


Peciva i proizvodi od testa koje kupujemo u pekari vrlo su ukusni i siti, ali često sadrže dosta aditiva, soli i šećera, što i nije dobra kombinacija za početak dana. Slana peciva zadržavaju vodu u organizmu, a lisnato testo je masno, teško se vari i siromašno je nutritivnim vrednostima koje su organizmu potrebne za normalan rad. Zato radije birajte ona od celovitih žitarica i začinite ih nekim laganim mlečnim namazom ili maslacem i marmeladom..

stockphototwohalvesoflongbaguettesandwichwithlettucevegetablessalamiandcheeseonawoodentable69088597.jpg
Shutterstock 


Zidarski doručak


Ovaj doručak podrazumeva masnu, tešku i kaloričnu hranu poput pečenih jaja sa slaninom, beli hleb ili masne salame začinjene majonezom ili sličnim namazima. Osim ako ne radite težak fizički posao, ovakav doručak telu zaista nije potreban i ono će ga dugo i teško variti, a nezdrave masnoće će završiti kao masno tkivo. Ako volite ujutro da pojedete jaje, najbolje bi ga bilo skuvati i kombinovati uz prepečeni ili integralni hleb i čaj.


DOBAR SAVET: Ujutro popijte sveže isceđen sok od pomorandže