Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C.

Citrusi si pravi magacini askorbinske kiseline. Poznato je da su pomorandža i limun bogati ovom hranljivom materijom. Međutim, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu.

Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 - 70,0 mg, a deci 40,0 - 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.

Koja "prirodna" hrana sadrži puno vitamina C?

Šipak


U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.

profimedia0261664279.jpg
Foto: Profimedia

Crvena i zelena paprika


Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža - oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.

profimedia0316898686.jpg
Foto: Profimedia

Jabuke


100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijum i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.

profimedia0162095341.jpg
Foto: Profimedia



Peršun i mirođija

Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Šta više, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.

profimedia0311857494.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/ Ženski magazin.rs , Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) OVE NAMIRNICE obavezno jedite zimi! Pogledajte i zašto!