Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze omega-3 kiseline

Prava hrana je skuplja od obrađene, ali sardina je izuzetak. Konzervirane sardine su neke od retkih superzdravih namirnica koje spadaju u brzu hranu.


Evo razloga zašto je treba češće konzumirati:


Neprikosnoveni izvor omega-3


Jedna konzerva sardine sadrži više od polovine dnevne preporučene doze omega-3 kiseline, koja je neophodna za održavanje nivoa dobrog holesterola, zdravlje srca, mozga i hormonski balans.


Odličan izvor selena


Selen i jod su u sinergiji i osnovni su sastav sardine. Neophodan je za dobar rad tiroidne žlezde.


Kalcijum


Sardine (čak i konzervirane) odlične su jer su jedna od retkih životinjskih namirnica u kojima obitava kalcijum, neophodan za kosti i kožu. Jedno pakovanje sardina ima trećinu dnevne doze.


Vitamin D


Sardine su prebogate ovim vitaminom, koji obično nedostaje u zimskom periodu.


Nizak nivo žive i ostalih metala


Kontaminacija teškim metalima je razumljiva briga za konzumiranje ribe. Međutim, sardine se hrane planktonima i nalaze se na dnu prehrambenog lanca okeana. To znači da sadrže mnogo manje žive i drugih teških metala od većih riba.


Prijatelj budžeta


Ova riba se ubraja u najjeftinije proizvode koje možete naći na pultovima supermarketa.

Foto: Profimedia