Prema pH vrednosti namirnica, postoje dve vrste hrane: kisela i bazna.

Održavati telo u baznom (alkalnom) stanju od suštinskog je značaja kako za sprečavanje prehlada, smanjivanje rizika od raka, održavanje pravilne telesne težine, tako i u sprečavanju pojave mnogih hroničnih bolesti.


Pod pojmom kisele i bazne namirnice podrazumeva se reakcija koju izazivaju u organizmu procesom varenja. To ne znači da konkretna namirnica poseduje takve pH osobine, pa nemojte da vas zbuni kad na spisku izrazito baznih namirnica pronađete one za koje znate da su po svojoj prirodi kisele (poput limuna). Zdrav način ishrane bi trebalo da bude zastupljen tako da tokom dana uzimate 60-80 procenata baznih namirnica i samo 40-20 odsto kiselih.


Biljke čuvaju i mišiće


Voće i povrće se obično pominju zbog vitamina, minerala i vlakana. Međutim, nova studija je pokazala da je hrana biljnog porekla korisna i u očuvanju mišićne mase kod starijih osoba. U ovoj studiji ispitanici stariji od 65 godina, u čijoj ishrani je bilo obilje voća i povrća (baznih namirnica), imali su u proseku 1,6 kilograma više mišićne mase od onih čija je ishrana sadržavala više žitarica i mesa (hrane s kiselom reakcijom).

screenshot-1.jpg
Foto: Printscreen


Izrazito i umereno kisele namirnice


Beli i smeđi šećer, kuhinjska so, belo brašno, beli pirinač, kačkavalj, topljeni sirevi, masni namazi, pržena hrana, govedina, orasi, lešnici, kakao, čokolada, džem, voćni jogurt, kvasac, sojino i pirinčano mleko, belance, mast, piletina, teletina, svinjetina, dagnje, kukuruz, mekinje, kikiriki, nar, suve šljive, brusnica...


Izrazito i umereno bazne namirnice


Soda bikarbona, mineralna voda, limun, mandarina, nektarina, ananas, urma, lubenica, malina, crni luk, sokovi od povrća, jabuka, kajsije, kupine, masline, grašak svež zeleni, brokoli, kivi, grejpfrut, šargarepa, crvena paprika, zeleno lisnato povrće, peršun, kesten, đumbir svež, biljni čajevi, beli luk, biber...