Namirnice bi trebalo prilagoditi zdravstvenom stanju pojedinca. Otkrivamo vam koje su najbolje za očuvanje zdravlja pojedinih organa

Način ishrane i izbor namirnica menjali su se tokom vekova i još se menjaju.


Čini se da je svima dobro poznata „piramida pravilne ishrane“ u današnje vreme malo potisnuta. Umesto nje danas se sve više govori o preporukama zasnovanim na činjenici da smo svi različiti, pa bi izbor namirnica i naša ishrana trebalo da budu prilagođeni individualnim fiziološkim karakteristikama i zdravstvenom stanju svakog pojedinca.


Ako se toga pridržavamo, kažu nutricionisti, hrana nam postaje saveznik i lek. Kako odabrati namirnice koje odgovaraju i našim slabim tačkama, otkrila nam je Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista.

stockphotostilllifeoffreshcabbage126239861.jpg
Shutterstock 


NAMIRNICE KOJE PODSTIČU RAD MOZGA


- Zeleno povrće kao što su kelj, brokoli ili grašak dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže glavnim moždanim receptorima za memoriju.


- Plava riba - Ako je bar jedanput nedeljno jedete (losos, skušu, haringu ili tunjevinu), možete usporiti gubitak pamćenja.


- Dobre masnoće - Nezasićene ili dobre masnoće iz maslinovog ulja, orašastog voća i semenki, naš mozak održavaju „pametnim“.


- Izbacite alkohol - On uništava moždane ćelije, pa često konzumiranje alkoholnih pića sigurno podstiče zaboravnost.

167843-couple09stockshutterstock-ff.jpg
Shutterstock 


HRANOM PROTIV POVIŠENOG ŠEĆERA


- Cimet - stimuliše receptore insulina i sposobnost ćelija da koriste glukozu.


- Spanać i slično povrće - obiluju antioksidansima kao što su vitamin C, beta-karoten, polifenol i magnezijum, čije bioaktivne komponente deluju protivupalno, posebno kada je reč o ublažavanju hroničnih bolesti kao što je dijabetes.

grejpfrut-sok.jpg
Profimedia 


- Grejprfut - Hemijske supstance koje grejpfrutu, kao i drugom citrusnom voću, daju gorak ukus, imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.


- Badem ublažava rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka i snabdeva organizam antioksidansima koji sprečavaju nastanak štetnog holesterola.

bobicasto-voce-jagoda-malina-borovnica.jpg
Profimedia 


ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA


- Bobičasto voće - Antioksidansi iz borovnica, malina, jagoda i crne ribizle smanjuju šansu za razvoj hipertenzije.


- Beli luk - I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.


- Integralne žitarice - Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.


- Čokolada - I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaoa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.

profimedia0183878430.jpg
Profimedia 

NAMIRNICE KOJE POZITIVNO DELUJU NA RAD JETRE


- Šargarepa - Ova narandžasta kraljica podstiče delovanje enzima koji učestvuju u detoksikaciji jetre i na taj način ga štiti od bolesti.

35686-belilukshutterstock-ls.jpg
Shutterstock 


- Beli luk - izvor prirodnih supstanci koje sadrže sumpor, a koje jetra koristi u procesu detoksikacije. On pomaže u izbacivanju žive i određenih prehrambenih aditiva iz organizma.


- Gorko i zeleno povrće - Gorak ukus stimuliše žuč da uklanja toksine i štetne mikroorganizme. Zeleno lisnato povrće odličan je izvor hlorofila, koji učestvuje u pročišćavanju jetre i krvi, kao i antioksidanasa koji štite jetru od delovanja slobodnih radikala.

Foto: Profimedia; Shutterstock