PRAVA HRANA ZA SVE BOLESTI: Evo kako da otkrijte šta najviše prija vašem organizmu!
Namirnice bi trebalo prilagoditi zdravstvenom stanju pojedinca. Otkrivamo vam koje su najbolje za očuvanje zdravlja pojedinih organa
Način ishrane i izbor namirnica menjali su se tokom vekova i još se menjaju.
Čini se da je svima dobro poznata „piramida pravilne ishrane“ u današnje vreme malo potisnuta. Umesto nje danas se sve više govori o preporukama zasnovanim na činjenici da smo svi različiti, pa bi izbor namirnica i naša ishrana trebalo da budu prilagođeni individualnim fiziološkim karakteristikama i zdravstvenom stanju svakog pojedinca.
Ako se toga pridržavamo, kažu nutricionisti, hrana nam postaje saveznik i lek. Kako odabrati namirnice koje odgovaraju i našim slabim tačkama, otkrila nam je Milka Raičević, dijetetičar-nutricionista.
NAMIRNICE KOJE PODSTIČU RAD MOZGA
- Zeleno povrće kao što su kelj, brokoli ili grašak dobar je izvor magnezijuma, koji pomaže glavnim moždanim receptorima za memoriju.
- Plava riba - Ako je bar jedanput nedeljno jedete (losos, skušu, haringu ili tunjevinu), možete usporiti gubitak pamćenja.
- Dobre masnoće - Nezasićene ili dobre masnoće iz maslinovog ulja, orašastog voća i semenki, naš mozak održavaju „pametnim“.
- Izbacite alkohol - On uništava moždane ćelije, pa često konzumiranje alkoholnih pića sigurno podstiče zaboravnost.
HRANOM PROTIV POVIŠENOG ŠEĆERA
- Cimet - stimuliše receptore insulina i sposobnost ćelija da koriste glukozu.
- Spanać i slično povrće - obiluju antioksidansima kao što su vitamin C, beta-karoten, polifenol i magnezijum, čije bioaktivne komponente deluju protivupalno, posebno kada je reč o ublažavanju hroničnih bolesti kao što je dijabetes.
- Grejprfut - Hemijske supstance koje grejpfrutu, kao i drugom citrusnom voću, daju gorak ukus, imaju blagotvorno dejstvo na naše zdravlje.
- Badem ublažava rast nivoa glukoze u krvi nakon obroka i snabdeva organizam antioksidansima koji sprečavaju nastanak štetnog holesterola.
ZA SNIŽAVANJE KRVNOG PRITISKA
- Bobičasto voće - Antioksidansi iz borovnica, malina, jagoda i crne ribizle smanjuju šansu za razvoj hipertenzije.
- Beli luk - I naučnici su potvrdili da beli luk snižava krvni pritisak.
- Integralne žitarice - Mekinje i druge integralne žitarice mogu da snize visok krvni pritisak, a rafinirane nisu preporučljive.
- Čokolada - I čokoladu bi trebalo uvrstiti u jelovnik za zdravlje srca i krvnih sudova, ali je važno izabrati pravu vrstu. Crna čokolada ima više kakaoa, a manje šećera, masti i kalorija, sa više korisnih antioksidanasa.
NAMIRNICE KOJE POZITIVNO DELUJU NA RAD JETRE
- Šargarepa - Ova narandžasta kraljica podstiče delovanje enzima koji učestvuju u detoksikaciji jetre i na taj način ga štiti od bolesti.
- Beli luk - izvor prirodnih supstanci koje sadrže sumpor, a koje jetra koristi u procesu detoksikacije. On pomaže u izbacivanju žive i određenih prehrambenih aditiva iz organizma.
- Gorko i zeleno povrće - Gorak ukus stimuliše žuč da uklanja toksine i štetne mikroorganizme. Zeleno lisnato povrće odličan je izvor hlorofila, koji učestvuje u pročišćavanju jetre i krvi, kao i antioksidanasa koji štite jetru od delovanja slobodnih radikala.
Foto: Profimedia; Shutterstock
"VIDE DA SRBIJA NAPREDUJE BRŽE OD NJIH" Predsednik Vučić o napadima iz Zagreba: "Srećan sam što mi nemamo tu vrstu frustracije i kompleksa kako oni imaju prema"