OPASNA NAVIKA: Ne pijte vreo čaj, možete dobiti rak jednjaka
Rizik je mnogo veći ukoliko konzumirate cigarete i alkohol
Iako se odavno zna da ispijanje čaja deluje lekovito na organizam, sada nam stiže još jedna studija o ovom napitku, samo što ovaj put ne ide naruku onima koji redovno uživa
Naime, kineski naučnici tvrde da, ako redovno pijete vreo čaj, povećavate rizik od razvoja raka jednjaka (dela koji spaja usnu šupljinu sa želucem), a naročito ako ste pušač i obožavalac alkohola. Nažalost, čak i oni ljudi koji nisu preterano ludi za alkoholom i cigaretama takođe imaju šansu za da obole od ove vrste raka ukoliko ga konzumiraju neposredno nakon kuvanja, dok mu je temperatura previsoka.
Koja temperatura čaja je najbolja
Ova nova studija pokazala je da je zapravo sporan čaj ugrejan na više od 65 stepeni. Toplota povređuje i ometa funkciju omotača jednjaka, koja bi trebalo da stvara svojevrsnu prepreku štetnim toksinima iz cigareta i alkohola.
Studija je zasnovana na medicinskim dijagnozama čak 456.155 muškaraca i žena u dobi od 30. do 79. godine, čije je zdravstveno stanje praćeno 9,2 godine, a rezultati su objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine.
Simptomi tumora
Rak obično zahvata jednjak i grlo, uglavnom kod starijih ljudi (u šezdesetim i sedamdesetim godinama života). Treba spomenuti i da su muškarci više izloženi riziku od žena. U svojim ranim stadijumima ova vrsta raka najčešće ne uzrokuje značajne simptome dok je tumor mali, ali kad počne da raste, simptomi počinju da se pojavljuju.
Osim teškoća s gutanjem, simptomi koji ukazuju da nešto nije u redu jesu loša probava ili gorušica, vraćanje hrane posle jela, gubitak apetita, gubitak težine ili bol u gornjem delu stomaka, leđa i grudi. Neprekidna gorušica i pušenje, kao i preterano korišćenje alkohola tokom dužeg razdoblja, prekomerna telesna težina i nezdrava ishrana siromašna povrćem i voćem takođe su poznati faktor rizika.
Sačekajte da se ohladi
Iako podaci zvuče poprilično alarmantno, nema potrebe za panikom i prestankom konzumiranja čaja jer je jako zdrav, samo pazite da ne bude vreo. Najbolji je kada je mlak, zagrejan na temperaturi manjoj od 65 stepeni, a to je temperaturu koja će teško uzrokovati rak, objašnjavaju stručnjaci.
ju da ga piju vrućeg.
SUTRA U 13.30: Predsednik Vučić sa predsednicom Državnog zbora Slovenije Klakočar Zupančič