Ruzmarin nije samo začinska biljka koja daje poseban ukus jelima, već štiti i mozak.

Njegova aktivna supstanca kornozik acid štiti mozak od šloga i neurodegeneracija, nastalih usled oštećenja koje su izazvali slobodni radikali.

Alchajmerova bolest je jedno od najpozantijih neurodegenerativnih oboljenja koje je uslovljeno štetnim delovanjem slobodnih radikala, istakli su naučnici istraživačkih centara u Los Anđelesu i Japanu.

U eksperimentima koje su izvodili doktori Takumi Satoha u Japanu i Stjuart Lipton u Los Anđelesu pokazalo se da kornozik acid postaje aktivan pod uticajem slobodnih radikala, napadajući ih umjesto neurona, tako da neuroni ostaju očuvani.

Na taj način on preuzima ulogu aktivnog leka, a ne izaziva nikakve neželjene efekte.

Deluje kroz mehanizam nazvan redoks hemija, gde se elektroni prebacuju sa jednog molekula na drugi da bi aktivirali imuni odgovor organizma.

U ovom istraživanju možda je najvažnije da bi eventualno novi neurološki lekovi sa lekovitim sastojcima iz ruzmarina, bili apsolutno neškodljivi za ljude, poručuju naučnici.

Kurir.rs/NezavisneNovine, Foto: PrintScreen Instagram