Sledeći put kad osetite bolno peckanje u grlu i kad vas ono toliko zaboli da ne možete da gutate čvrstu hranu, pre nego što zgrabite sirup za kašalj, pojedite malo crne čokolade.

Alin Mauris, profesor i vođa odeljenja za kardiovaskularne i respiratorne studije Univerziteta u Halu, došla je do zaključka da čokolada bolje deluje na kašalj i bol u grlu od većine lekova.


Ranije studije su pokazale da su se pacijenti koji su pili lekove sa ekstraktom kakaoa za oko dva dana brže oporavili od onih koji su pili uobičajene sirupe protiv kašlja.


Druga studija sprovedena u Londonu pokazala je da kakao sadrži alkaloid koji ima bolji efekat od kodeina, analgetika koji se najčešće koristi u lekovima za grlo.


Za sve to postoji logično objašnjenje - čokolada ima lepljiviju strukturu od uobičajenih lekova za kašalj, pa stvara bolji zaštitni sloj na zidovima grla i zaustavlja nervne završetke koji aktiviraju kašalj.

profimedia0358008595.jpg
Profimedia 


Kurir.rs, Foto: Shutterstock, Alena Yaroslavtseva