Beli slez se zbog svojih brojnih lekovitih sastojaka najčešće koristi za ublažavanje respiratornih tegoba, naročito kod kašlja.

Osim toga ova biljka jača imunološki i sistem i podjednako je dobra za bebe, decu i odrasle osobe.


Beli slez je poznati lek za upalu grla i bronhitis, pomaže kod upale pluća i olakšava iskašljavanje.

Najlekovitiji deo biljke je koren belog sleza i najbolje je da to bude mlada biljka. Kada se ubere trebalo bi ga odmah oljuštiti, kako bi se njegova lekovita dejstva očuvala, a zatim osušiti i tek onda je spreman za pravljenje čaja odnosno sirupa.

profimedia0005995985-1.jpg
Foto: Profimedia

Čaj od belog sleza ima uticaj i na metabolizam, ubrzava ga, pa je dobar i za mršavljenje. Veoma je fikasan kod gorušice, ali i kod čira na želucu.

U organizmu se ponaša kao antioksidans, pa je odličan za podizanje imuniteta.

Čaj i sirup od belog sleza preporučuju se kod upala debelog creva. Oni smiruju nadražaje i tako rešavaju problem sa dijarejom i povraćanjem.

Priprema čaja:

  • Potrebna vam je supena kašika iseckanog korena belog sleza koji se preliva šoljom mlake vode i ostavlja sat do dva.
  • Nakon toga podgreje se samo onoliko koliko je potrebno da čaj ne bude hladan.
  • Čaj se pije tokom celog dana, i može da se zasladi medom.

Sirup od belog sleza
Odličan je za decu jer je ukusniji od čaja. Potrebno je biti dnevno svega tri kašičice.

  • Istopite šećer, pa dodati vodu, a onda i beli slez i sve zajedno kuvati oko 3 minuta.
  • Dodajte beli slez i kuvajte tri minuta, pa kamilicu i nastaviti kuvanje još 5 minuta.
  • Kada se ohladi, procedite sirup kroz gazu.
profimedia0048971609.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs, Foto: Profimedia