Stručnjaci iz svih oblasti medicine koje se bave mozgom ističu da neke vrste namirnica znatno štete zdravlju mozga, pa ljudi koji je redovno jedu rizikuju gubitak pamćenja, piše Lepa & srećna.

U hranu posebno korisnu za mozak spadaju šargarepa, bademi, lešnici, bobičasto voće i riba. Stručnjaci ističu da su po zdravlje mozga opasni veštački zaslađivači kojih ima u raznim slatkišima i slatkim pićima. Oni stvaraju ogroman rizik za dijabetes tipa 2 koji povećava rizik od Alchajmerove bolesti. Isti rizik preti i zbog prerađene hrane pune trans masti, u koje ubrajamo čips, krekere, masna peciva, pice, kokice iz mikrotalasne, maragarine i imitacije sireva.


Istraživanja pokazuju da gazirani sokovi puni šećera negativno utiču na kognitivne funkcije mozga, dok pojedini stručnjaci u istraživanjima nalaze vezu između hrane koja sadrži gluten i šizofrenije i autizma. Naučnici upozoravaju na ribu punu otrovne žive i apeluju da ribu treba jesti u umerenim količinama, što posebno važi za trudnice.


PROČITAJTE JOŠ:


KAKO DA ZNATE DA LI VAŠEM TELU NEDOSTAJE VITAMIN C

DA LI JE TUNJEVINA OPASNA PO ZDRAVLJE

OVI SIMPTOMI UKAZUJU NA HORMONSKI DISBALANS

(Kurir.rs/Lepa & srećna/Foto: Shutterstock)