Korigovana ishrana, odnosno unos odgovarajućih namirnica može pozitivno da utiče na regulaciju hipertenzije

Nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, prekomerna upotreba alkohola i izloženost svakodnevnim stresovima u velikoj meri doprinose pojavi povišenog pritiska.


Svetska istraživanja pokazuju da više od 15 odsto odrasle populacije pati od hipertenzije. Oboljenje može uspešno da se leči, pod uslovom da se doslovno poštuju zdravstvena pravila i propisana terapija. Uvek dobrodošla mera je i korigovana ishrana, odnosno unos odgovarajućih namirnica, koje mogu pozitivno da utiču na regulaciju krvnog pritiska.

stockphotocutfreshbulbsofoniononawhitebackground279176309.jpg
Shutterstock 


Crni luk


U svežem stanju ili u obliku soka, ovo zdravo povrće jača srce i snižava pritisak.


Priprema: Samleti oljušćenu glavicu crnog luka sa oljušćenim limuno m. Dodati malo šećera i staviti u teglu. Uzimati svako jutro po kašičicu natašte.

stockphotogirleatingfishforalunchintherestaurant523738876.jpg
Shutterstock 


Riba i morski plodovi


Za osobe koje su sklone oboljenjima srca i krvnih sudova hrana iz mora je izvor zdravlja i energije. Ono što ribu i riblje ulje čini posebno lekovitim jeste obilje nezasićenih masnih kiselina, tipa omega-3. Za obolele od visokog pritiska i koronarnih bolesti preporučuju se skuša, haringa, losos, sardina, pastrmka, moruna, tuna bar tri puta nedeljno.

stockphotooliveoilinvintagebottlesandsmallbowl535185700.jpg
Shutterstock 


Maslina


Čajevi od masline imaju svojstvo da šire krvne sudove. Maslinovo ulje snižava takozvani loš holesterol, koji izaziva arteriosklerozu.


Priprema: Sitno iseckati 30 grama suvih listova masline, preliti ih sa pola litra hladne vode i držati potopljene osam sati. Potom kuvati dok čaj ne proključa. Skinuti s vatre, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Piti dve do tri šoljice između obroka.

stockphotogreensmoothiewithceleryspinachandappleintwoglasses414999160.jpg
Shutterstock 


Celer


Od svih lekovitih svojstava celera, diuretičko je najpoznatije. Ova osobina je naročito izražena ako se uzima kao sveže ceđen sok. Ne preporučuje se u slučaju oboljenja bubrega. Sok od korena i lista celera treba piti svež, ne više od tri čašice dnevno.

stockphotoisolatedpearsoneandahalfgreenpearfruitisolatedonwhitebackgroundwithclippingpath499282870.jpg
Shutterstock 

Kruška


Prisustvo kalijuma je čini odličnim diuretikom. Pored svežih, koriste se i sušeni plodovi.


Priprema: 40 do 50 grama suvih krušaka kuvati oko sat vremena u litri vode. Procediti i piti najmanje jednu ili dve čaše dnevno.

stockphotoapplecidervinegarinaglassvesselandredapplesisolatedonwhitebackground488202202.jpg
Shutterstock 


Jabuka i jabukovo sirće


Zbog sadržaja pektina, koji ima osobinu da znatno smanjuje holesterol u krvi, koristi se u prevenciji arterioskleroze i posledično arterijske hipertenzije. Količina je neograničena, minimum su dve jabuke dnevno. Obolelima se preporučuje da svakodnevno uzimaju najmanje jednu punu supenu kašiku jabukovog sirćeta, rastvorenu u pola čaše vode, a može da se doda i ista količina meda. Za one sa osetljivim želucem bolje je da umesto toga piju dve do četiri čaše soka od jabuke dnevno.

stockphotoredpeppersisolatedonwhitebackgroundtopview691813351.jpg
Shutterstock 


Paprika


Citrin, jedan od bitnih sastojaka paprike, poboljšava cirkulaciju krvi i elastičnost kapilara. U sezoni treba da se nađe što češće u jelovniku obolelih od arterioskleroze i visokog pritiska.