Semenke lana omiljena su namirnica ljudi koji vode računa o zdravoj ishrani, ipak, mnogi ne znaju da naše telo ne može u potpunosti da ih svari i da je za njih neophodna posebna priprema. Kako bismo iz njih izvukli ono najbolje, a pritom olakšali posao probavnom sistemu, pre konzumiranja potrebno ih je sameleti nagrubo ili bar izmrviti.

Mnoge zdrave materije u ovoj namirnici oksidiraju nakon mlevenja ili mrvljenja, pa bi ih zato trebalo pojesti u naredna 24 sata od pripreme.

Jedna supena kašika ovih semenki sadrži otprilike 1,8 g omega-3 masnih kiselina, a bogate su i antioksidansima i vlaknima. Snižavaju holesterol, smanjuju želju za konzumacijom šećera, dovode hormone u balans i pomažu u procesu mršavljenja.

Možemo ih dodavati raznim jelima poput ovsene kaše za doručak ili salate za ručak, sjajan su dodatak raznim smutijima, a mleveni lan pomešan sa jogurtom (2-3 kašike) odlično je pojesti ujutro na prazan želudac.

(Kurir, Foto:Shutterstock)