Bil Marlel je advokat ali je 20 godina proverovao uterujući parnice zbog trovanja hranom. On neku hranu apsolutno nikad ne jede. Čuven je po tome što je u karijeri izborio 600.000 dolara odšteta u koristi klijenata koji su blaže ili teže ili i fatalno stradali od neispravne hrane. Pa kad on kaže da se određeni rizik ne isplati, onda mu treba verovati.

Sledi popis šest stvari s kojima se nije za igrati.

1. Nepasterizirano mleko

U SAD-u samo od 1998. do 2011. bilo je 148 epidemija trovanja povezanih s upotrebom nepasteriziranog mleka i proizvoda od njega. O kakvom je velikom riziku reč pokazuje i to što zapravo jako malo ljudi pije takvo mlijeko, a istovremeno je obolelih bilo tako mnogo u tako relativno kratkom vremenu. Možda tek nešto malo manji rizik leži u nepasteriziranom soku.

mleko-foto-ap-2017.jpg
AP 

2. Sirove klice iz semenki
Nekuvane ili lako kuvane registrovane su kao uzrok nešto više od 30 velikih bakterijskih epidemija u SAD-u od sredine 90-ih. Pre nekoliko godina jednu veliku i gadnu doživela je i Evropa. Uglavnom je reč opet o salmoneli i ešerihi koli. I svaki put je bilo sasvim dovoljno ako su već i semenke, koje god bile, bivale zaražene bakterijama.

profimedia0340495022.jpg
Profimedia 

3. Krvavo meso
Svi njegovi odresci koje je jeo u poslednjih 20 godina bili su dobro pečeni. I to zato što svaka bakterija koja se inače nađe na površini, pa je ubije i pripremanje odreska koji je iznutra krvav, vrlo je verovatno da je prodrla i dublje. Ne pripremajte meso tako da rizikujete salmonelu, a potom i sve druge bakterije.

profimedia0361236616.jpg
Profimedia 

4. Unapred oprana ili rezana salata ili voće
Ovu kategoriju Marlel "izbegava poput kuge". I to zato što god se hrana više obrađuje, reže, što god prolazi kroz više ruku, postrojenja, veća je šansa da će usput nešto pokupiti. On kupuje neoprano, nedirnuto voće i povrće, u malim količinama, koje će pojesti za tri ili četiri dana najviše. Sve kako bi smanjio rizik od listerije, smrtonosne bakterije koja se razvija na temperaturama frižidera.

stockphotoacucumberlemonparsleyandgingerreadyfortheblender687556666.jpg
Shutterstock 

5. Sirova ili nedovoljno kuvana jaja

Svaki put kad god dođe do epidemije salmonele, prizori su gadni, ljudi se jezivo muče, neki ne prežive. U epidemiji iz 2010. obolelo je prijavljenih 2000 ljudi. Marlel smatra da je opasnost danas puno manja nego 90-ih. Ali on jaja jede isključivo dobro pečena ili dobro kuvana.

profimedia0102176137.jpg
Profimedia 


6. Evropska ostiga
Marlel kaže da je u poslednjih pet godina vidio više trovanja školjkama nego u poslednjih 20 godina. Razlog je način na koji se školjke hrane. One filtriraju vodu, pa ako se u njoj nalazi neka bakterija, filtrirat će i nju. A ako ona u njoj i ostane, pa ako je školjka sirova i još se bakterija probije u probavni sustav čoveka, onda... Uz klimatske promene i sve toplije vode ovakvi su slučajevi sve češći.

profimedia0361181748.jpg
Printscreen 

Kurir.rs/www.express.hr/Foto Profimeida