Stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane i vodeći nutricionisti, sastavili su spisak od 5 proizvoda koji se moraju izbeći nakon 30. godine. Ovo posebno važi za žene.

Na prvom mestu je šećer koji uzrokuje zapaljenske procese u telu i šteti vlaknima kolagena i elastina, koji su odgovorni za mladu i zdravu kožu. Odbacivanje čistog šećera neće rešiti problem, jer mnogi proizvodi sadrže "skriveni" šećer, čiji se iznos takođe morate regulisati.

profimedia0279996565.jpg
Profimedia 


Zatim sledi niz veštačkih začina i soseva: stručnjaci preporučuju da ih zamenite prirodnim začinima i sami kuvate sosove.

Devojkama nakon 30 godina se preporučuje da zaborave na unos testenina, dozvoljavajući sebi samo paste od celog zrna pšenice.

profimedia0076539941.jpg
Profimedia 


Treba ograničiti upotrebu peciva i belog hleba koji sadrži veliku količinu šećera i glukoze, što može ometati proizvodnju kolagena. Dajte prednost pšeničnom hlebu i korisnim slatkišima.

Suprotno svim mitovima o prednostima dijetalnih pića, stručnjaci savetuju da ih nakon tridesete isključite iz svoje ishrane jer njihov sastav negativno utiče na hormone štitne žlezde.

profimedia0009187516.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/My Domaine, Foto: Profimedia