Možda mislite da ne solite previše hranu, ali ne znate da dnevno preko ukusne hrane unesete više soli nego što možete da zamislite, piše Lepa & srećna.

So je skrivenena u mnogim grickalicama i prerađenoj hrani, naročito u suhomesnatim proizvodima, pa ljudi često pređu dozvoljenu dozu (jedna kašičica soli dnevno). Ako patite od dijabetesa, viskog krvnog pritiska ili imate probleme sa bubrezima ova doza treba da se prepolovi.

Simptomi koji ukazuju da unosite previše soli u organizam su: stalno ste žedni, nadima vam se stomak, često imate glavobolje, otičete, mokraća je mutna i tamnija, bole vas kosti i mišići, zdrava hrana vam je neukusna, imate pojačano mokrenje, suva usta i smanjenu koncentraciju. Prevelike doze soli mogu ugroziti zdravlje bubrega i srca, a kako biste smanjili unos soli, izbegavajte brzu i prerađenu hranu, proverite na etiketama koliko određena hrana sadrži natrijuma i eksperimentišite sa ukusima tako što ćete umesto soli koristiti začinsko bilje.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO DA PREPOZNATE KANCER NA KOŽI

AKO IMATE OVO NA OKU HITNO IDITE KOD LEKARA

ZAMENITE SAMO 1 STVAR U ISHRANI I SMRŠAĆETE NEVEROVATNOM BRZINOM