Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću.

Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima. Sočna i slatka smokva jedno je od prvih voća u kom su naši drevni preci uživali.

profimedia0380900234.jpg
Profimedia 

Moguće je da su ljudi uzgajali smokvu pre pšenice, ječma i mahunarki. Uprkos niskoj kaloričnosti (samo 74 kalorije na 100 g), smokva sadrži topiva prehrambena vlakna, minerale i vitamine. Sveže smokve su cenjene zbog obilja antioksidansa kao što su karoteni, tanini, lutein i klorogenska kiselina.

Povrh toga, sveže smokve sadrže visoke količine antioksidanskih vitamina kao što su vitamin A, E i K. Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno delovanje može dovesti do prevremenog starenja, demencije, srčanih bolesti i karcinoma. Ujedno, istraživanja ukazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje nivo šećera u krvi.

profimedia0379297716.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Novi.ba, Foto: Profimedia