Osim što ubrzava metabolizam, popravlja krvnu sliku i smanjuje holesterol, cvekla pomaže u lečenju jetre i tumora

Stanovnici Sredozemlja znali su još pre 2.000 godina da je cvekla lek! U staroj Grčkoj je bila dugačka, oblika današnje šargarepe, bele ili crvene boje i vrlo slatka. Oni su je jeli sirovu. Ova koju danas koristimo ima oko tri odsto šećera, a njena energetska vrednost iznosi 44 kalorije u 100 grama. To povrće jedinstveno je jer jača jetru, zglobove i imunitet. Ubrzava metabolizam, poboljšava krvnu sliku, kvalitet kože, kose i noktiju. Odlična je za smanjenje telesne težine, protiv zatvora i karcinoma...

U cvekli je pravo bogatstvo minerala, ugljenih hidrata, masti i belančevina, kao i vitamina B12 i kobalta. U Srbiji smo naučili da je jedemo samo zimi, i to skuvanu i zakiseljenu u salati, a ne znamo da je prava blagodet piti sok od sveže cvekle svakoga dana u godini!

Njen pigment suzbija bakterije i viruse. Za jačanje i čišćenje krvi najefikasnija je čorba od mladih listova cvekle, dok je salata od ovog povrća fantastična za jačanje jetre i želuca, jer se u njemu nalazi proteinska komponenta betain. On takođe podstiče razgradnju masnih naslaga u telu i utiče na pokretljivost creva. Sok od sveže cvekle možda nije ukusan kao sok drugog voća i povrća, ali je vrlo delotvoran.

Osim toga što okrepljuje i jača čitav organizam, deluje i na metabolizam, a što je najvažnije od svega, pomaže u lečenju tumora, raka i leukemije. Iako nije preterano bogata gvožđem, cvekla se često preporučuje anemičnim osobama jer štiti crvena krvna zrnca i povećava elastičnost krvnih sudova, pa je idealna za regulisanje krvnog pritiska i smanjenje holesterola. U slučaju da imate problema sa kamenom u bubregu ili patite od osteoporoze, nemojte da preterujete sa unosom.

Marija Ivanov



Kako se pravi sok od cvekle?

Oljuštite plodove, sitno ih iseckajte ili izrendajte, potom prelijte medom i sokom od limuna. Potrebno je da odstoji nekoliko sati, onda procedite sok. Od jednog kilograma ovog povrća dobija se nešto više od pola litra soka. Ili oprane i sveže plodove ubacite u sokovnik. Nemojte da dodajete šećer, a možete da napravite miks od cvekle, šargarepe i jabuke. Uživajte!