SMATRALI SU JE NEZDRAVOM, A NAJBOLJA JE ZA SPREMANJE HRANE: Prženje na svinjskoj masti najzdravije! Ovo je objašnjenje stručnjaka!
Prženje hrane najmanje je štetno ako koristite svinjsku mast ili maslac, kažu stručnjaci.
Oni kažu da problem nastaje kod zagrevanja, jer se tada otpuštaju toksične hemikalije. Zbog toga preporučuju da se hrana priprema na masti životinjskog porekla.
Iako su godinama savetovali suprotno, danas stručnjaci tvrde da se zagrevanjem biljnih ulja otpuštaju aldehidi koji se povezuju s nastankom srčanih bolesti, demencije, pa čak i tumora. Što duže konzumiramo te toksine, gore je po zdravlje.
Naučni tim sa Univerziteta Montfort u Lesteru kažu da riba i krompirići koji se prže na biljnom ulju mogu da sadrže od 100 do 200 puta više aldehida nego što je dozvoljeni dnevni unos prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije.
Zbog količine zasićenih masti i holesterola, svinjska mast se dugo smatrala opasnom po zdravlje, ali je sada dokazano da najmanje šteti zdravlju.
Svinjska mast, naime, ima vrlo visoku tačku vrenja, tačnije, ne menja svoju strukturu prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni. Zbog toga namirnice pržene u njoj apsorbuju manje štetnih radikala, koji se u slučaju drugih topljivih namirnica, poput maslaca, prženjem povećavaju. Naravno, pržena hrana se ne preporučuje za konzumiranje u velikim količinama, ali kada to radite, najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.
Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola.
Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je da su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno, u znatno smanjenoj količini nego što su je koristile naši preci.
Kurir.rs
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore