NAUČNICI POTVRDILI: Prerađene namirnice povećavaju rizik od prerane smrti
Rezultati francuskih naučnika pokazuju da se povećanjem udela ekstremno prerađenih namirnica u ishrani za samo 10 odsto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećava za 15 odsto.
Radi se o preterano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljenih hidrata, zasićenih masti, pojačivača ukusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni.
Opasni aditivi i veštačke boje
Reč je uglavnom o jelima u čijem su industrijskom procesu proizvodnje korišćeni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Ne smeju se zaboraviti ni jela s veštačkim bojama, emulgatorima, pojačivačima ukusa i ostalim aditivima. Mnogi sadrže vrlo malo vitamina i vlakana.
Poznato je da ekstremno prerađena hrana povećava rizik od razvoja hroničnih bolesti, karcinoma, dislipidemije i arterijske hipertenzije. Na temelju nekoliko stepeni industrijske prerade isti tim francuskih naučnika prošle godine je proučavao uticaj konzumiranja prerađene hrane na razvoj karcinoma.
Najgora je ekstremno prerađena hrana
U skladu sa sistemom klasifikacije hrane NOVA, koji priznaju svetske zdravstvene organizacije, među njima i Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija, hrana se, u zavisnosti od stepena prerade, kategorizuje u četiri grupe - niska ili nikakva prerada, korišćenje dodataka u pripremanju hrane, prerada hrane i ekstremna prerada.
Naučnici ističu da je najopasnija za zdravlje grupa ekstremno prerađene hrane, koja se svrstava u četvrtu grupu sistema klasifikacije hrane NOVA.
Za razliku od ekstremno prerađene, minimalno prerađena hrana i nakon obrade zadržava i izgled i hranljive sastojke. U ovu grupu spadaju prethodno naseckano i za prodaju pripremljeno voće i povrće zapakovano u kesice kao salata ili sveže zamrznuto. Tu su još i konzervisana tuna i pasulj, kao i paradajz u konzervi.
Nasuprot tome, voćni kompoti s dodatkom šećera spadaju u grupu prerađene hrane, ali voćni deserti sa veštačkim šećerom, bojama i sredstvima za teksturu smatraju se ekstremno prerađenom hranom. Usoljeno meso spada u prerađenu hranu, dok se dimljeno meso s dodatkom nitrita i konzervansa klasifikuje u ekstremno prerađenu hranu.
Samci jedu nekvalitetnije
Naučnici su ustanovili da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju grupe ljudi s nižim primanjima.
- Konzumacija ekstremno prerađene hrane odraz je i društvenih nejednakosti. Nesrazmerno je češće konzumiraju osobe s nižim primanjima ili nižeg stepena obrazovanja, a neretko i osobe koje žive same. Takve namirnice su kupcima privlačnije jer su jeftinije, a zbog visokog sadržaja šećera, soli i zasićenih masnoća vrlo su ukusne i široko dostupne. Potrebno je smanjiti socio-ekonomske razlike da bi se ovakve nejednakosti rešile - objašnjavaju naučnici.
(Kurir, Foto: Shutterstock)
"VIDE DA SRBIJA NAPREDUJE BRŽE OD NJIH" Predsednik Vučić o napadima iz Zagreba: "Srećan sam što mi nemamo tu vrstu frustracije i kompleksa kako oni imaju prema"