OVA HRANA SMANJUJE VISOK PRITISAK I SPREČAVA SRČANI UDAR: 3 namirnice koje treba jesti svaki dan
Visok pritisak može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme ako ga redovno ne kontrolišete, ne uzimate terapiju ili ne promenite način ishrane i stil života, piše Lovesensa.
Visok krvni pritisak (hipertenzija) uzrokuje začepljenje arterija i otežan protov krvi što može uzrokovati srčani udar. Ako patite od hipertenzije, potrebno je promeniti određene životne navike, kao što su regulisanje težine, redovno vežbanje, smanjen unos soli, zdravija ishrana i izbegavanje alkohola. Međutim, stručnjaci naročito preporučuju da konzumirate namirnice koje su bogate kalijumom. Kalijum podstiče smanjenje krvnog pritiska tako što balansira negativan efekt soli u organizmu.
Bubrezi konrtrolišu pritisak i regulišu nivo tečnosti koji se zadržava u organizmu. Bubrezi su organi za detoksikaciju koji filtriraju krv i podstiču izbacivanje viška tečnosti. Ovim procesom u telu se stvara odgovarajući balans natrijuma i kalijuma i smanjuje se rizik od hipertenzije. Konzumiranjem hrane koja je bogata kalijumom održavate normalno funkcionisanje bubrega i sprečavate rast krvnog pritiska. Osobama koje pate od hipertenzije stručnjaci preporučuju tri namirnice koje su bogate kalijumom: avokado, cvekla i zelene mahune soje.
Polovina avokada (100g) sadrži 487 mg kalijuma, dok jedna šolja zelenih mahuna soje (155 g) sadrži 676 mg kalijuma, dok 170 g kuvane cvekle sadrži oko 518 mg. Ukoliko svakog dana konzumirate neku od ove 3 namirnice, uspećete da smanjite rizik od visokog pritiska.
PROČITAJTE JOŠ:
(Kurir.rs / Lovesensa / Foto: Shutterstock)
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega