Jedan od pet smrtnih slučajeva u svetu povezan je sa nezdravom ishranom, rezultati su istraživanja koje je objavljeno u medicinskom časopisu.

Ljudi koji jedu hranu bogatu šećerom, solju i prerađenim mesom češće dobijaju bolesti srca, rak i dijabetes.

bolest-profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Među 195 ispitanih zemalja udeo smrtnih slučajeva povezanih s ishranom bio najveći u Uzbekistanu, a najmanji u Izraelu. Potrošnja zdravije hrane kao što su orašasti plodovi i semenke, mleko i žitarice bila je u proseku preniska, a ljudi su unosili previše slatkih pića i previše obrađenog mesa i soli. To je dovelo do povezivanja svakoga petog smrtnog slučaja u 2017. godini.

1011-stockphotoyoungwomanshoppingformeatinagrocerystorecolortonedimage134181476.jpg
Foto: Shutterstock

"Naša procena sugeriše da su vodeći faktori rizika u ishrani visoki unos natrijuma, ili nizak unos zdrave hrane, kao što su žitarice, voće, orašasti plodovi, semenke i povrće", naveo je doktor.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi jeli samo 12 posto preporučene količine orašastih plodova i semenki i pili više od 10 puta preporučene količine slatkih pića. Ishrana bogata šećerom, solju i lošim mastima rizična je za srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i mnoge vrste raka.

Idealna ishrana za zdravlje ljudi i planeta uključivala udvostručenje unosa oraha, voća, povrća i mahunarki, te prepolovljenje unosa mesa i šećera.

voce-zitarice-dorucak.jpg
Foto: Thinkstock

Kurir.rs/Lancet, Foto: Profimedia