OVAKO SE POVEĆAVA RIZIK OD RAKA CREVA: evo koja 3 simptoma ukazuju da našem telu nedostaju neophodna vlakna
Vlakna smanjuju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i bolesti creva, ali sve više je kod odraslih osoba zabeležen smanjen unos vlakana, piše Lovesensa.
Odrasla osoba treba dnevno da pojede oko 30 g vlakana, a istraživanja pokazuju da većina ljudi pojede skoro duplo manje. Nutricionisti otkrivaju da se tokom nedostatka vlakana u telu javljaju sledeća 3 simptoma: lenja creva (bol tokom vršenja nužde), zatvor i dijareja. Ako kod sebe primećujete neka od ovih simptoma, važno je što pre promeniti način ishrane kako bi unosom vlakana poboljšali funkcionisanje crevne flore i sprečili dodatne komplikacije.
Za doručak jedite integralne žitarice ili ovsenu kašu, a beli hleb i pastu zamenite integralonom varijantom. Umesto belog počnite da jedete braon pirinač, a umesto pomfrita jedite kuvani ili pečeni krompir. U ishranu uključite pasulj, sočivo, leblebije, a za svaki ručak treba da imate jelo od povrća. Umesto kupovnih slatkiša, zasladite se svežim ili suvim voćem, kao i ceđenim sokom. Užina treba da se sastoji od svežeg voća, povrća, neslanih orašastih plodova i semenki.
Ishrana bogata vlaknima pomaže da se oslobodimo bolova u stomaku, sačuvamo zdravlje creva, ubrzamo metabolizam i smanjimo telesnu težinu. Međutim, i tokom ove ishrane treba da budete umereni, jer i previše vlakana može izazvati stomačne probleme.
PROČITAJTE JOŠ:
Foto: Shutterstock
"DO 31. MARTA GRAĐANI ĆE VIDETI NAJŽEŠĆU BORBU PROTIV KORUPCIJE U POSLEDNJIH 24 GODINE" Vučić: Biće posebni mehanizmi, velike promene u narednih 100 dana