POMAŽE DA LAKO SMRŠAMO, SNIŽAVA ŠEĆER I SPREČAVA BOLEST SRCA: Ova hrana je lek za ceo organizam
Dijabetes tipa 2 je ozbiljno oboljenje koje loše utiče na zdravlje mnogih organa u telu, kao i na mentalno zdravlje, pa osobe koje su podložne ovom oboljenju često imaju veći rizik od depresije i anksioznosti, piše Lovesensa.
Kao kod mnogih zdravstvenih stanja i u prevenciji i lečenju dijabetesa najvažnije je promeniti režim ishrane. Kanadski doktor i istraživač Dejvid Jenikins istakao je da u prevenciji oboljenja i u procesu mršavljenja pomaže ishrana sa niskim glikemijskim indeksom. Što je hrana više prerađena i kuvana, glikemijski indeks postaje veći, pa se najčešće preporučuje konzumiranje svežih namirnica.
Jelovnik sa niskim glikemsijkim indeksom pomaže da smršamo, reguliše nivo šećera u krvi, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Hrana koja ima nizak glikemijski indeks su: ovsena kaša, integralni hleb, povrće (najviše brokoli, karfiol, celer i šargarepa), voće (breskva, šljiva, jabuka, jagoda), žitarice (ječam, kinoa, kuskus), mlečni proizvodi (sir, sojino mleko, jogurt). Takođe, preporučuje se da smanjite namirnice koje sadrže ugljene hidrate, a povećate proteine. Na ovaj način uspećete da regulišete nivo glukoze u krvi i oslobodite se masnih naslaga.
PROČITAJTE JOŠ:
5 VOĆKI KOJE SKIDAJU MASNE NASLAGE - JEDITE IH SVAKI DAN ZA VITKO TELO
(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti