Novo istraživanje pokazuje da jedna čaša zaslađenih pića dnevno povećava rizik od kancera. Istraživanje u kom je učestvovalo više od 100 hiljada odraslih Francuza, pokazalo je da 100 mililitara zaslađenih pića, što je trećina prosečne limenke, za 18 posto povećava rizik od kancera uopšte, a za 22 posto rizik od kancera dojke.

profimedia0316052327.jpg
Profimedia 

"Iznenađujuće je da, umesto da je povećan rizik od raka kod onih koji više konzumiraju zaslađena pića, primećen je rizik i među onima koji piju čist voćni sok, a to zahteva dodatna istraživanja", rekao je Ian Džohanson, istraživač ishrane na naučnom institutu Kvadram.

Matilda Touvier koja je predvodila istraživanje, rekla je da nalazi koji su dodati u istraživanju pokazuju da svako smanjenje zaslađenih napitaka može imati pozitivan uticaj na naše zdravlje.

profimedia0186587248.jpg
Profimedia 

"Previše unosa slatkih pića je faktor rizika za gojaznost, a gojaznost je sama po sebi faktor rizika za rak", rekla je ona.

Postoji mogućnost da i dodaci kao što je 4-Metilimidazol, koji se nalazi u pićima karamela boje, takodje mogu da izazovu rak.

profimedia0186587223.jpg
Profimedia 

"Važno je da ljudi znaju da svi napici, i sa i bez sećera, mogu da se konzumiraju umereno", rekla je Danijel Smorkin iz Američkog udruženja za napitke.

Istraživanje nije pronašlo nikakvu vezu dijetalnih pića i raka. Medjutim, autori upozoravaju da ovaj nalaz treba tumačiti s oprezom, jer su učesnici istraživanja slabo konzumirali ovaj tip pića.

profimedia0346578165.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Beta/Foto: Profimedia