U DILEMI STE SVAKI PUT KAD U MESARI BIRATE PARČE KOJE ĆETE SPREMATI ZA JELO? Pomoću ovih saveta ćete tačno znati da je vaše MESO SVEŽE i kvalitetno
Ako niste sigurni da li je meso koje ste pazarili sveže i sigurno za pripremu, donosimo proverene savete uz koje ćete izbeći eventualne greške.
Nije lako prepoznati da li je meso sveže i kvalitetno, a najbolje je pronaći proverenu mesaru sa domaćim mesom, no kako je to ponekad komplikovan poduhvat, poželjno je naučiti nekoliko trikova koji će vam pomoći da odredite u kakvom je stanju ono što kupujete.
"Iako veliki broj ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome. Kvalitetno meso trebalo bi da ima imati unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano", objašnjava Elizabet Rozik iz Nemačkog poljoprivrednog centra.
Ona je dodala i da kada kupujete upakovano meso povedete računa da u njemu nema vode. "Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", naglasila je Rozik.
"U zavisnosti od vrste mesa - svako ima idealnu boju. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, a isto je i sa mesom živine. Govedina treba da bude crvena, ali te isuviše tamna. Dobra svinjetina je bledoružičasta. Od sivkastih nijansi treba bežati", dodaje.
Rozik je otkrila i najjednostavniji način da proverite da li je zapakovano meso još uvek sveže. Kada ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u prvobitno stanje i u njemu ne sme da ostane nikakvo udubljenje.
Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore