Ako niste sigurni da li je meso koje ste pazarili sveže i sigurno za pripremu, donosimo proverene savete uz koje ćete izbeći eventualne greške.

Nije lako prepoznati da li je meso sveže i kvalitetno, a najbolje je pronaći proverenu mesaru sa domaćim mesom, no kako je to ponekad komplikovan poduhvat, poželjno je naučiti nekoliko trikova koji će vam pomoći da odredite u kakvom je stanju ono što kupujete.

profimedia0395781982.jpg
Foto: Profimedia

"Iako veliki broj ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome. Kvalitetno meso trebalo bi da ima imati unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano", objašnjava Elizabet Rozik iz Nemačkog poljoprivrednog centra.

Ona je dodala i da kada kupujete upakovano meso povedete računa da u njemu nema vode. "Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro", naglasila je Rozik.

profimedia0143604129.jpg
Foto: Profimedia

"U zavisnosti od vrste mesa - svako ima idealnu boju. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, a isto je i sa mesom živine. Govedina treba da bude crvena, ali te isuviše tamna. Dobra svinjetina je bledoružičasta. Od sivkastih nijansi treba bežati", dodaje.

Rozik je otkrila i najjednostavniji način da proverite da li je zapakovano meso još uvek sveže. Kada ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u prvobitno stanje i u njemu ne sme da ostane nikakvo udubljenje.

profimedia0159998276.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia