Kukuruz sadrži obilje biljnih vlakana, odličan je diuretik, ubrzava metabolizam i snižava holesterol. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira, a znatno smanjuje i gorušicu. Bogatstvo kompleksom vitamina B ima efekat snižavanja nivoa homocistina u krvi, koji oštećuju krvne sudove, pa redovno konzumiranje kukuruza smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

profimedia0459435874.jpg
Foto: Profimedia

Studije pokazuju da sprečava anemiju, oslobađa od bolova u mišićima, ublažava depresiju, poboljšava koncentraciju, jača nervni sistem. Kuvanje ili pečenje kukuruza ne utiče na gubitak zdravih sastojaka a neznatno se uništava samo vitamin C, ali se istovremeno oslobađaju molekuli sa antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove moći.

profimedia0459436156.jpg
Foto: Profimedia

Evo zašto sa kukuruzom treba da pojedete i svilu:


1. Sprečava nastanak kamena u bubrezima
2. Deluje kao prirodan diuretik i podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma
3. Snižava nivo šećera i holesterola u krvi
4. Obiluje kalijumom

Ako ne možete da jedete kukuruznu svilu zajedno sa kukuruzom, konzumirajte je tako što ćete je odvojiti od kukuruza i prokuvajte u malo vode. Procedite, pa kad se ohladi, popijte kao čaj.

Napomena: Čaj od kukuruzne svile ne preporučuje se trudnicama, jer može da dođe do preranih kontrakcija.

profimedia0218879631.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Vesti.rs/Foto: Profimedia