ZAŠTO SU ZDRAVE ČIA SEMENKE: Kako se jedu i kakvog su ukusa
Čia semenke sad više nisu samo moderna hrana, već jedan od glavnih stubova zdrave ishrane, piše Lepa & Srećna.
Danas možemo da ih kupimo u svim supermarketima, a posipamo ih po salatama, krompirićima, kolačima i gustim sokovima. Čia semenke imaju vrlo blag ukus i zato se lako dodaju i u slana i u slatka jela. Evo zašto ih treba uvrstiti u svakodnevne obroke.
1. Čia semenke imaju visok sadržaj vlakana.
Savetuje se između 25 i 30 grama čia semenki svakog dana, a time ćete uneti 10 grama vlakana. To je čak 40 odsto dnevnih potreba, a obezbedićete i uslove za razvoj zdravih bakterija u gastro traktu koje su neophodne za imunitet.
Vlakna utiču na povećanje zdravog i smanjenje lošeg holesterola pa su čia semenke važne i za zdravlje srca.
2. Čia semenke sadrže i biljnu omega-3 masnu kiselinu poznatu pod skraćenicom ALA - alfalinoleinska kiselina, koja poboljšava cirkulaciju i deluje protivupalno. Otuda čia semenke mogu da doprinesu smirivanju upalnih procesa na koži, a koriste svima koji pate od upala.
3. Čia semenke sadrže nekoliko minerala ključnih za zdrave kosti: kalcijum, magnezijum, fosfor i mangan. Ova kombinacija minerala, uz redovnu zdravu ishranu i fizičku aktivnost, štiti gustinu kostiju. Zato su čia semenke posebno važne za osobe koje moraju da izbegavaju mlečne proizvode.
PROČITAJTE JOŠ:
PAPRIKE PUNJENE SIROM I ZAPEČENE S JAJIMA
10 HIT MANTILA ZA JESEN 2019: sve moderne žene će nositi jednu od ove 3 boje (FOTO)
ZDRAVE PUNJENE PAPRIČICE SA HUMUSOM: hladno predjelo ili odlično meze za švedski sto (RECEPT)
Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock
NA ISTOM ZADATKU Vučić ih uċutkao rezultatima, pa potegli ljubitelje stranih para CRTU da vređa! Vlast nazvali ološem i udaraju najniže - NA PREDSEDNIKOVOG SINA