Ljubitelji čokolade, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovna konzumacija čokolade korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga. Ako želite da očuvate svoju memoriju i poboljšate razumevanje, navalite na čokoladu bez griže savesti!

U istraživanju o čokoladi je učestvovalo 968 ljudi u dobi između 23 i 98 godina, a istraživale su se njihove prehrambene navike, kao i njihovo kardiovaskularno zdravlje, ali i kognitivne sposobnosti. Otkriveno je da je redovna konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.

profimedia0102176027-1.jpg
Foto: Jaroslav Kvíz / Ifood SM / Profimedia

Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u materija koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakao. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mlečna i bela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!

U 16. vekučokolada je doplovila do Evrope i tada je korišćena kao lek za prehladu i grip, dok nam danas više služi kao uteha ili slatki greh.

profimedia0429990397.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7.24sata.hr/Foto: Profimedia