Jetra je najveća žlezda u ljudskom telu, u kojoj oko 300 milijardi ćelija jetrenog tkiva, zvanih hepatocit, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge neophode za održavanje života.

"Njeno značenje se još više ispoljava u različitim bolestima u kojima uzročnici na razne načine mogu oštetiti njenu građu i funkciju i dovesti do oboljenja", upozorava prof. dr sc. Duško Kardum, gastro-enterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB-a Dubrava. Dodaje da bolesti jetre mogu zahvatiti sve njene delove - jetrene ćelije, žučne kanale, krvne i limfne sudove. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lekovima.

profimedia0426192873.jpg
Profimedia 

Simptomi bolesti jetre:

  • Umor i manjak energije i generalno loše stanje organizma
  • Usporena probava, povremene mučnine i povraćanje
  • Problemi s kožom (svrab i promena boje kože, odnosno žućkasti ten)
  • Bolovi u području stomaka, ispod desnog rebrenog luka
  • Taloženje masnoća oko struka

Zdrava dijeta, dovoljno vode i kretanje za zdravlje jetre

"Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumeva pijenje jedne do dve litre vode na dan, svakodnevnu fizičku aktivnost i velike količine povrća, posebno tamnozelenog, kao što su radič, rukola, raštan i slično, kao i voće, posebno jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su bogate pektinom. U ishrani svakako treba da budu zastupljene žitarice, grašak, pasulj, grahorice, orasi i semenke. Mediteranski tip ishrane, bogat maslinovim uljem i ribom, vrlo je dobar jer su maslinovo ulje i riba sigurni čuvari jetre", ističe prof. dr Kardum.

profimedia0412875013.jpg
Profimedia 

Top pet namirnica za jetru

Tamnozeleno lisnato povrće - blitva, kupus, raštan i slično povrće izuzetno su bogati hlorofilom i brojnim antioksidansima koji deluju kao "čistači jetre" i sudeluju u očuvanju ćelija jetre.

Gorko povrće - artičoke, špargle, cikorija, radič, rukola, maslačak, brokoli, kupus, kelj i karfiol sadrže glukozinolate koji povećavaju enzimsku aktivnost jetre i njenu sposobnost da neutrališe delovanje toksičnih materija.

Korenasto povrće - prvenstveno šargarepa, cvekla i pešun sadrže biološki aktivne materije i mikronutrijente koji pojačavaju delovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Stoga se savetuje njihova upotreba u izradi svežih domaćih sokova.

vitamin-a-shutterstock.jpg
Shutterstock 

Sveže voće - stručnjaci najviše preporučuju voće bogato pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, koji između ostalog utiču na sniženje holesterola u krvi.

Citrusi - sadrže veće količine vitamina C, za koje se smatra da podstiču proizvodnju žuči, a time i otapanje štetnih materija i njihovu eliminaciju. Isto tako ubrzava razgradnju masti kod obolelih od masne jetre.

profimedia0315623756.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/Miss7zdrava/Foto: Profimedia