SVI ZNAJU KOLIKO JE BELI LUK DOBAR ZA ZDRAVLJE! Ovo su 4 PRAVILA kako se pravilno jede, a jednog se MORATE pridržavati!
Za belim lukom posežemo uvek kada smo bolesni, ali bi trebalo da znamo nekoliko pravila za njegovu konzumaciju, ukoliko želimo da iskoristimo baš sve zdrave sastojke.
Lekovitost potiče od 100 jedinjenja sumpora koji se nalaze u njemu. Žvakanjem, alin, jedno od sumpornih jedinjenja prelazi u alicin, jedinjenje od kojeg potiče miris belog luka, potom alicin prelazi u ajoen, jedinjenje koje je takođe lekovito. Termičkom obradom inhibira se formiranje alicina i smanjuje se lekovitost ovog jedinjenja.
Upravo zato, ovo su saveti kako bi trebalo da konzumirate beli luk kako bi on ispoljio svoje dejstvo u punom sjaju.
1. Pre konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste podstakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin, jedan od najlekovitijih sastojaka ili ga žvaćite svežeg
2. Svaki dan treba da pojedete najmanje tri čena luka.
3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.
4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.
Kurir.rs/Foto Profimedia
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
"PONOSAN NA ČINJENICU DA U PREMIJERU ORBANU IMAMO ISKRENOG PRIJATELJA" Predsednik Vučić se oglasio iz Budimpešte posle sastanka s mađarskim premijerom (foto)