KAKO DA SAČUVAMO ZDRAVLJE? Ovo su naši ZIMSKI SAVEZNICI!
GOST-UREDNIK Marija Kostić Milačić glavna i odgovorna urednica magazina Sensa
Iako se danas citrusi masovno proizvode, zadržali su mitsku simboliku sreće i obilja. Mnogi ih, za svoju dušu, uzgajaju kod kuće jer stabla s predivnim mirisnim cvetovima i osvežavajućim plodovima oplemenjuju životni prostor i pružaju jedinstven užitak branja sveže, domaće voćke koja nije hemijski tretirana.
Mnogo više od vitamina C
Agrumi su sinonim za jačanje imuniteta i lečenje prehlade i gripa prirodnim vitaminom C. Ipak, delovanje ovog vitamina mnogo je šire, ističe Mirela Marić, mag. nutricionizma, voditeljka Centra za regulaciju telesne težine u poliklinici „Aviva“. Vitamin C uravnotežuje nivo holesterola u krvi (i tako smanjuje rizik nastanka zapušavanja krvnih sudova, srčanog i moždanog udara), doprinosi čvrstoći kostiju i zuba jer podstiče ugradnju kalcijuma, podstiče obnavljanje kože, važan je za zdravlje pluća i dobar vid. Citrusi obiluju i vitaminima A i B, folnom kiselinom, kao i kalijumom, kalcijumom, gvožđem, cinkom, selenom, bakrom, fosforom i manganom. Sadrže limunsku kiselinu i biljno vlakno pektin, zbog čega pospešuju varenje i uklanjanje štetnih materija iz organizma. Povoljno utiču na krvni pritisak i smanjuju rizik od nastanka gihta i kamena u bubregu.
Tajna vode s limunom
Za okrepljivanje i podsticanje metabolizma odmah nakon ustajanja često se preporučuje da se popije čaša mlake vode sa sveže isceđenim limunovim sokom. Pri posluživanju vode i drugih napitaka uobičajeno je da se doda kriška limuna. Smatra se da to proizlazi iz prastarog običaja da se zalihe pijaće vode pročišćuju limunom. Još su stari Egipćani i Grci limun smatrali protivotrovom i njime dezinfikovali vodu. To je potvrdila savremena nauka, a Verner Majdinger, autor knjige „Limun za zdravlje i lepotu“, navodi da u roku od pola sata u vodi odumiru štetne bakterije ako se u odnosu na celokupnu količinu vode koju pijemo doda dva odsto limunovog soka.
Oprezno s grejpfrutom
Grejpfrut se često preporučuje u dijetama zato što podstiče sagorevanje masnoća, a ekstrakt semenki grejpfruta popularan je dodatak ishrani za jačanje imuniteta i lečenje upala. Ipak, budite vrlo oprezni pri konzumiranju grejpfruta ako uzimate lekove i svakako se posavetujte sa specijalistom i lekarom. Naime, grejpfrut sadrži materije koje u jetri blokiraju enzime koji učestvuju u metabolizmu lekova, pa se zbog toga menja koncentracija leka u krvi i mogu da se pojačaju neželjene nuspojave. Takav učinak grejpfrut ima na lekove za regulaciju holesterola u krvi, neke antidepresive, lekove za erekcijsku disfunkciju i mnoge druge. Magistar farmacije Malči Rogoznica upozorava da je vrlo opasno konzumirati grejpfrut ako se uzima tamoksifen, jer se tako povećava rizik nastanka krvarenja. Grejpfrut treba da se izbegava i u slučaju uzimanja statina, antikoagulanata i antibiotika levofloksacina, a oprez je potreban i ako se upotrebljavaju preparati od kantariona. Učinak sličan grejpfrutu može da ima i sok limete, pomela i nekih sorti crvenih narandži.
Kurir.rs/Foto: Shutterstock
"UKRAJINA MORA DA PREPUSTI TERITORIJU RUSIJI!" Hladan tuš iz Amerike uoči sastanka, oglasio se i Zelenski (FOTO/VIDEO)