Stručnjaci su napravili popis grupa hrane za kojom ljudi najčešće žude i objasnili šta to znači. U takvim situacijama jedenje takve hrane ponekad neće dugoročno zadovoljiti organizam.

Nešto slatko - hrom

Želja za slatkim pokazuje pad nivoa šećera u telu, a nakon konzumacije slatkiša, šećer opet raste i oslobađa se insulin. Ali, radi se o naglim oscilacijama u telu jer će ubrzo nivo opet pasti i ponovo ćete poželeti da pojedete nešto slatko.

profimedia0334288000.jpg
Foto: Profimedia

Znači, što više slatkiša jedete, telo će tražiti još više. Da bi to obuzdali stručnjaci savetuju uzimanje hroma koji je važan za normalnu funkciju insulina u telu i normalni protok šećera u krvi.

Inače, telo će imati dovoljno hroma ako je ishrana bogata voćem i povrćem, mesom, ribom i žitaricama. Posebno je korisno jesti brokoli, mahunarke i piti sok od grožđa jer su bogati ovim mineralom. Tad se neće događati da, na primer, oko 15 ili 16 sati osetite neodoljivu želju za slatkim.

Čokolada - magnezijum

Stručnjaci veruju kako čak 80 posto ljudi ima manjak magnezijuma u telu, a on je dobar za održavanje imunološkog sistema i sprečavanje upala. Takođe, igra ključnu ulogu u balansiranju nervnog sistema i ublažavanju teskobe u kostima.

Namirnice bogate magnezijumom su tamnozeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, semenke, riba, grašak, žitarice, avokado, jogurt, banane i tamna čokolada.

Slana hrana - natrijum

Neopisiva žudnja za slanom hranom, grickalicama i sličnim, pokazuje kako organizmu nedostaje natrijum koji je vrlo važan u održavanju vode u telu, a time i krvnog pritiska. Ali, umesto kesice čipsa, bolje je, na primer, posegnuti za celerom, šargarepom ili usoljenim ribama.

Složeni ugljenihidrati - triptofan

Pod složene ugljenehidrate svrstava se testenina, pirinač, hleb, žitarice, krompir, grašak i tako dalje, a oni sadrže triptofan -esencijalnu aminokiselinu koja pomaže regulisanju proizvodnje serotonina, poznatog kao hormon sreće.

Nedostatak triptofana u telu vodi lošem raspoloženju i teskobi. Stručnjaci savetuju kako je bolje umesto posezanja za, na primer, pečenim krompirićima ili nekim pecivom, pojesti ćuretinu, jaja, banane ili orahe.

Meso - gvožđe

Manjak crvenog mesa u ishrani može dovesti do manjka gvožđa u krvi koje je odgovorno za transport kiseonika telom i ima veliku ulogu u podršci imunom sistemu. Ako pate od manjka gvožđa, ljudi postaju vrlo umorni i ne pomaže im ni dovoljno spavanja.

Stručnjaci napominju kako bi crveno meso trebalo biti na jelovniku barem jednom nedeljno. Ali, gvožđe se nalazi i u žitaricama, sardinama, brokoliju, spanaću, grašku.

Kisela hrana - želudačna kiselina

Iznenadna želja za, na primer, grickanjem kiselih krastavaca ukazuje kako telu nedostaje želudačne kiseline, a to može izazvati probavne tegobe, alergije i osećaj nelagode u stomaku. Naime, želudačna kiselina razgrađuje hranu i dezinfikuje i sterilizuje namirnice koje pojedemo. Dobro je piti probiotike (dobre bakterije) jer oni vraćaju ravnotežu crevnoj mikroflori.

profimedia0255182513.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/24sata.hr/Foto: Profimedia