Pandemija korona virusa, koja vlada celim svetom, izazvala je pomomu za čajem podbel, koji se može nabaviti u apotekama. Međutim, čaj koji najviše hlomonoide i omogućavaju lakše iskašljavanje i smiruju upale u plućima, mora pažljivo da se koristi.

Šta je podbel i čemu služi

List i cvet podbela sadrže flavonoide, pirolizidinske alkaloide, tanine, kisele sluzi, gorke sastojke (triterpene), organske kiseline, seskviterpen tusilagon, etarsko ulje. Lekoviti sastojci podbela deluju na olakšanje iskašljavanja, ublažavanje nadražajnog kašlja i oblažu sluzokožu i u narodnoj medicini se koristi kod astme, bronhitisa, laringitisa i drugih oboljenja praćenih jakim kašljem.

profimedia0348077506.jpg
Profimedia 

Pre upotrebe bi trebalo da se posavetujete sa stručnjacima jer su u ovoj biljci prisutni pirolizin alkaloidi pa se ne preporučuje se korišćenje podbela za trudnice, dojilje, malu decu, ali i osobama koje imaju problema sa jetrom.

I kod zdravih osoba konzumiranje čaja od podbela se svakako preporučuje u kraćem vremenskom periodu, obično do tri meseca.

Kako se priprema:

Jednu kafenu kašiku lista podbela preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da stoji 10 minuta i procediti. Piti tri puta dnevno po jednu šolju čaja posle jela.

Ako se pije protiv kašlja onda se takođe kombinuje sa cvetovima divizme, plućnjaka i listovima bokvice. Jedna kašičica ove kombinacije se preliva sa 2 dl vode.

profimedia0348077506.jpg
Profimedia 

kurir.rs/moćbilja