OVE AKTIVNOSTI IMAJU VISOK, A OVE MALI RIZIK PRENOŠENJA KORONE Treba li da se plašimo na PLAŽI, kod frizera ili u kafiću
Mere koje su uvedene zbog pandemije korona virusa su popuštene i svi su malo odahnuli, a u praksi to ne znači da smo zaštićeni od korona virusa i da je opasnost nestala.
Kontakt sa različitim ljudima i dalje može biti rizičan, a nedavno je doktorka Suzan Hasig, epidemiolog sa Univerziteta u Nju Orleansu, objasnila koje nas to svakodnevne aktivnosti stavljaju u opasnost više, a koje manje.
MESTA I AKTIVNOSTI SA VELIKIM RIZIKOM
1. Velika porodična okupljanja ili proslave sa prijateljima
Uprkos tome što ih svi volimo, ovakvi događaji su vrlo rizični kada je reč o prenošenju korona virusa.
"Ako ne živite s njima, postoji potencijalna opasnost", kaže doktorka Hasig za "Biznis Insajder", dodajući da je malo verovatno da će se ljudi pridržavati mera socijalne distance i nošenja maske u ovakvoj atmosferi.
"Ako se odlučite na takvo okupljanje svakako uzmite u obzir godine i eventualne druge bolesti ljudi. Takođe, uzmite u obzir i s kime sve oni dolaze u kontakt. Jesu li uglavnom kod kuće ili svaki dan posjćuju nekoga drugog? Ne dolazite u kontakt samo sa svojim prijateljima i porodicom, nego i sa svima s kojima oni provode vreme", objašnjava ona.
2. Barovi
Doktorka Hasig smatra da barovi, odnosno mesta koja uključuju skoro obavezno konzumiranje alkohola, još uvek ne treba da budu otvoreni. Činjenica da skoro sigurno uključuju gužvu, te da je nemoguće nositi masku dok se pije, čine ih mestima visikog rizika.
3. Liturgije
Rituali poput rukovanja i pričešća, velii broj ljudi i ogroman broj starijih ljudi crkve i verske objekte čine idealnim mestom za širenje virusa. Rizik bi mogao da se smanji drastičnim ograničavanjem broja ljudi.
4. Sportski događaji i bisokopi
Ogroman broj ljudi, koji inače ne bi dolazili u kontakt, ovde su osuđeni jedno na drugo. Dodatni faktor rizika su gužve na ulazu i izlazu.
MESTA I AKTIVNOSTI SA SREDNJIM RIZIKOM
1. Teretane
Teretane su mesto koje je označeno sa srednjim do visokim rizikom. Vežbači bi obavezno trebalo da nose maske, a oprema treba da dezinfikuje pre i posle svakog korisnika. Socijalna distanca je takođe neophodna.
2. Restorani (u zatvorenom prostoru)
Boravak u zatvorenom prostoru restorana je opasan zbog strujanja vazduha i zato što su ljudi okupljeni na jednom mestu tokom dužeg vremena. Doktorka Hasig smatra da bi trebalo da se insistira na što većem razmaku između stolova, te nošenju maski sve dok se ne posluži hrana. Takođe, preporučuje obaveznu upotrebu jednokratnih jelovnika.
3. Frizerski i kozmetički saloni
Da bi se rizik smanjio veoma je važno nošenje zaštitnih maski kako bi se sprečilo širenje aerosola, a to bi trebalo da bude i podsetnik na radnike i klijente da ne diraju lice.4. Viđanje sa malim brojem prijatelja
Hasig ističe da sve što važi za velika okupljanja, važi i za mala, ali je rizik ipak manji zbog manjeg broja ljudi.
MESTA I AKTIVNOSTI SA MALIM RIZIKOM
1. Plaže
Plaže predstavljaju srednji do mali rizik, jer je s jedne strane lako održavati potrebnu udaljenost, ačo s druge je teško ograničiti broj ljudi na većini plaža.
2. Boravak napolju
Većina aktivnosti koje se obavljaju napolju su sigurne, iako treba insistirati na socijalnoj distanci. Ipak, nema mesta panici ako prođete pored nekoga u parku, jer je to svakako daleko manji rizik nego kada stojite pored nekog 15 minuta i duže.3. Kupovina
Premda na prvi pogled, odlazak u kupovinu izgleda kao poveći rizik, nekoliko faktora je čini relativno bezbednom. Na prvom mestu, većina ljudi u prodavnici poštuje mere socijalne distance i nosi maske. Drugi faktor je vreme, svi eventualni kontakti u prodavnici traju veoma kratko. Ipak, trebalo bi obratiti pažnju na artikle koji svi koriste poput kolica i korpi, i ne bi trebalo da se stvaraju redovi na kasi.
4. Ručak ili piće na terasi ili u bašti kafića/restorana
Sve dok su stolovi dovoljno razdvojeni, nema velikog rizika, jer na otvorenom prostoru vazduh može slobodno da kruži. Ipak, oprez je potreban kada dodirujete predmete sa kojima su mnogi već imali kontakt, a to su jelovnici i psouda sa začinima.
5. Dodirivanje pošte ili namirnica
Hasig akcentuje da ona prva ne dezinfikuje namirnice koje kupi, a onima koji su i dalje zabrinuti savetuje da jednostavno ostave artikle da odstoje nekoliko dana pre nego što ih otvore.
kurir.rs/ blicžena
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega