Krompir se često nepravedno izbacuje s jelovnika jer goji, ali to se neće desiti ako ga jedete bez kalorijskih dodataka - poput previše masnoće, pavlake ili sira.

Ipak, ova je namirnica odličan je izvor kalijuma, a već jedan krompir sadrži četiri puta više kalijuma nego banana. Kalijum je ključan za hidratizaciju tela i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

profimedia0323820113.jpg
Profimedia 

Krompir je bogat vlaknima, a posebno ako ga pečete sa korom. Jedan krompir sadrži oko sedam grama vlakana, zbog čega jela s krompirima daju dugotrajan osećaj sitosti, ali i podstiču sistem za varanje. Takođe, studije pokazuju da jedenje krompira smanjuje rizik od srčanog udara i povišenog kolesterola.

U kori krompira nalazi se sasvim solidna količina vitamina C, oko 29 miligrama u jednom većem, što je oko polovina dnevno potrebne doze. Zbog toga krompir treba jesti za podizanje imuniteta, ali i kako bi se pomoglo brže zaceljivanje rana.

Krompir sadrži mangan, koji igra važnu ulogu u procesuiranju proteina, ugljenhidrata i holesterola. On je uključen i u izgradnju kosti te štiti od osteoporoze, a jedan veći krompir sadrži oko 33 posto dnevne preporučene doze mangana.

Sadrži vitamin B6, koji ima značajnu ulogu u kardiovaskularnom zdravlju, ali i imunitetu, izgradnji mišića i živčanom sistemu. Jedan krompir sadrži čak 46 posto preporučene dnevne doze tog nužno potrebnog vitamina.

profimedia0396499311.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/K.Đ/Huffingtonpost, Foto: Profimedia