Probiotici (žive bakterije koje nisu patogene ili toksične za ljudsko telo) su posebno važni zimi, jer podržavaju zdravlje crevne mikroflore, jačajući tako imuni sistem protiv bolesti.

Prirodni jogurt bez aditiva najbolje odgovara vašoj svakodnevnoj ishrani: napravite ga sami i pijte svaki dan za doručak.

stockphotofrozenfoodintherefrigeratorvegetablesonthefreezershelvesstocksofmealforthewinter522663619.jpg
Foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Klasični i najjednostavniji element zimske ishrane može biti neverovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijumom, gvožđem i manganom. Imajte na umu da ne sme biti pasterizovan.

Sirevi

Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, čedar i mocarela.

profimedia0300561899.jpg
Foto: Profimedia

Miso

Nije ni čudo što se Japanci mogu pohvaliti odličnim zdravljem: miso supa bogata je živim bakterijama, a sa njom i čitava raznolikost jela na njenoj bazi. Dodajte porciju miso supe za ručak nekoliko puta nedeljno umesto uobičajene. Ovo je vrlo dobra alternativa jer je miso bogat mineralima i elementima u tragovima poput mangana i bakra.

Tempeh

Ovaj fermentisani sojin proizvod dostupan je u prodavnicama organskih namirnica. Tempeh je napravljen od celog pasulja dodavanjem fermenta kulture gljiva "Rhizopus oligosporus". Danas vegetarijanci tempeh često koriste kao zamenu za visoko proteinsko meso.

profimedia0312918541.jpg
Foto: Profimedia

Kurir.rs/K.Đ/novisvet