Šitake pečurka u Aziji se koristi vekovima i važi za simbol dugovečnosti. Pospešuje cirkulaciju, pomaže kod iscrpljenosti, koristi se čak i kao sredstvo za olakšavanje simptoma bolesti gornjih disajnih organa. Pojedina istraživanja pokazala su i da može umanjiti holesterol.

Ova gljiva sadrži i vitamine C, A i B, hranljiva vlakna, selen, gvožđe i proteine. Jede se suva ili sveža, ali se od nje pravi i ukusna turšija koju možete napraviti i kod kuće!

profimedia0186558413.jpg
Foto: Profimedia

Fermentacija mlečne kiseline koja će se u tom procesu dogoditi ista je koja se događa i pri pravljenju kiselog kupusa ili testa s kvascem. Bakterije i gljivice će ugljene hidrate pretvoriti u mlečnu kiselinu, i nastaće probiotici, dobre bakterije koje podržavaju zdravlje sistema za varenje i jačaju naš imunitet.

Sve što vam je potrebno je 500 grama šitake pečuraka bez peteljki, 30 grama morske soli i 800 mililitara vode.

U velikoj tegli pomešajte so i vodu, potom dodajte pečurke i na vrh stavite nešto teško kako ne bi isplivale. Ostavite ih na hladnom, tamnom mestu oko pet dana. Kada dostignu željeni nivo fermentacije, prebacite ih u čistu teglu i držite ih u frižideru.

profimedia0326331709.jpg
Foto: Profimedia

kurirr.s/mondo

Bonus video:

01:28
SRPSKA RADNIČKA HRANA ZA KOJU ZNA CEO SVET: Pogledajte kako se pravi tradicionalna UŽIČKA KOMPLET LEPINJA (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir TV