OVU BILJKU OBOŽAVAMO KAO ZAČIN, ALI TO NIJE SVE: Od LOVORA se pravi odličan sirup, koristi se za INHALACIJU i jača IMUNITET!
Lovorov list je još od davnina poznat kao odličan začin za mnoga jela, ali i kao lek sa protivupalnim i antiseptičkim dejstvima. U narodnoj medicini lovor se pokazao odlično - osim za ublažavanje smetnji sa varenjem, koristi se kao prirodna pomoć kod gihta i reume, i kod nervoze i nesanice.
Bogat je mineralima poput kalijuma, bakra, mangana, kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, selena, kao i vitaminima B grupe koji su važni za funkcionisanje celog organizma.
List lovora je neprikosnoven kada je reč o uklanjanju respiratornih tegoba, pa se često koristi za inhalaciju.
Sirup od lovorovog lista se preporučuje za jačanje imuniteta, pročišćavanje disajnih puteva i ublažavanje kašlja, bolnog grla i bronhitisa.
Sastojci
6 svežih ili 8 osušenih listova lovora
2,5 dcl vode
6 kašika smeđeg šećera ili meda
Sok od 1 limuna
Priprema
Stavite vodu na ringlu, pa kad provri dodajte lišće lovora i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Nakon toga procedite vodu u drugu posudu, dodajte braon šećer i sok od limuna. Sve dobro izmešajte dok se šećer potpuno ne istopi i sirup je spreman.
Sirup čuvajte u staklenoj posudi u frižideru. Rok trajanja je nekoliko dana, zato ovaj sirup pravite u manjim količinama. Pijte do 3 kašičice sirupa dnevno, sve dok ne osetite olakšanje.
(Kurir.rs/A.M./Ordinacija.hr)
Bonus video:
PREDSEDNIK VUČIĆ SA PREDSEDNICOM SAVETA ZA DUALNO OBRAZOVANJA ŠVAJCARSKE: Ključna uloga u smanjenju stope nezaposlenosti