Pri kupovini jaja uvek bi trebalo da proverite kutiju da se ne bi u njoj našlo neko slomnjeno jaje, jer salmonela nije najgore što vreba iz njega!

"Praktično jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju", kaže dr Dejan Krnjaić sa Fakulteta veterinarske medicine, a prenosi RTS.

profimedia0299512938.jpg
Profimedia 

"Salmonela je bakterija koja se dobija konzumiranjem hrane koja je kontaminirana, a nedovoljno termički obrađena i to je najčešće reč o namirnicama životinjskog porekla, najpre meso, mesne prerađevine, mleko i mlečni proizvodi, pogotovo jaja i proizvodi od jaja", objašnjava za RTS dr Sonja Giljača, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje.

profimedia0347910185.jpg
Profimedia 

"Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju", ističe Krnjaić.

Potrošač pre kupovine treba da proveri da li su sva jaja u kutiji cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

profimedia0560534088.jpg
Profimedia 

kurir.rs/RTS

Bonus video:

01:32
NIKOLINA KOVAČ U PULSU SRBIJE O PORODIČNIM VREDNOSTIMA: Nije bitno šta je na trpezi, već da smo zajedno! Ljubav će SPASITI svet! Izvor: Kurir televizija