KOPRIVA JE BILJKA PUNA VITAMINA: Pomaže kod anemije, a ako se stavi u ovu smesu, postaje ukusna HRANA! (RECEPT)
Kopriva je samonikla jestiva biljka. Lekoviti delovi biljke su list, koren i seme koprive. Cvetovi i listovi su prekriveni žarnicama (biljka se u narodu naziva i žara), tako da je potrebno koristiti rukavice prilikom njenog branja.
Sadrži veliku količinu gvožđa, pa pomaže protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom kaže studija iz 2018. godine. Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.
Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.
U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu i koristi se kao pomoć kod mnogih obolenja: koristiti se kao pomoć za lečenje reumatskih oboljenja, problema urinarnog trakta i anemije. Bogata je antioksidansima, gvožđem, vitamninom C, a mnogi vole da prave čorbu od korpive, a ukusna je i u proji.
Sastojci za proju sa koprivama
3 jaja
1 šolja jogurta
1/2 šolje od jogurta ulja
1 šolja od jogurta kukuruznog brašna
1 šolja od jogurta pšeničnog brašna
100 g sira
100 g kopriva
1 prašak za pecivo
malo soli
Priprema
Umutiti tri jaja mikserom, pa dodati u to jednu času jogurta, pola čaše od jogurta ulja, jednu čašu od jogurta kukuruznog brašna, jednu šolju od jogurta pšeničnog brašna, na kraju dodati malo sira, i oko sto grama kopriva, jedan prašak za pecivo, i ako je sir neslan, vrlo malo soli.
Zatim podmazati pleh, ravnomerno sipati masu u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ukoliko imate kalupe, možete smesu sipati u nju i dobiti mini proje.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore