Kopriva je samonikla jestiva biljka. Lekoviti delovi biljke su list, koren i seme koprive. Cvetovi i listovi su prekriveni žarnicama (biljka se u narodu naziva i žara), tako da je potrebno koristiti rukavice prilikom njenog branja.

kopriva-1.jpg
Foto: Profimedia

Sadrži veliku količinu gvožđa, pa pomaže protiv anemije. Pored minerala gvožđa bogata je i vitaminima C, K, mineralima magnezijumom, kalcijumom, fosforom kaže studija iz 2018. godine. Sadrži i hlorofil, tanine, sluzi, karotenoide.

Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

U narodnoj medicini kopriva ima veoma široku upotrebu i koristi se kao pomoć kod mnogih obolenja: koristiti se kao pomoć za lečenje reumatskih oboljenja, problema urinarnog trakta i anemije. Bogata je antioksidansima, gvožđem, vitamninom C, a mnogi vole da prave čorbu od korpive, a ukusna je i u proji.

kopriva-zara.jpg
Foto: Profimedia

Sastojci za proju sa koprivama

3 jaja

1 šolja jogurta

1/2 šolje od jogurta ulja

1 šolja od jogurta kukuruznog brašna

1 šolja od jogurta pšeničnog brašna

100 g sira

100 g kopriva

1 prašak za pecivo

malo soli

Priprema

Umutiti tri jaja mikserom, pa dodati u to jednu času jogurta, pola čaše od jogurta ulja, jednu čašu od jogurta kukuruznog brašna, jednu šolju od jogurta pšeničnog brašna, na kraju dodati malo sira, i oko sto grama kopriva, jedan prašak za pecivo, i ako je sir neslan, vrlo malo soli.

Zatim podmazati pleh, ravnomerno sipati masu u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ukoliko imate kalupe, možete smesu sipati u nju i dobiti mini proje.

profimedia0285029293.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:04
VRELA FOTKA MENSURA AJDARPAŠIĆA IZ KARANTINA: Skinuo majicu, snimao se u OGLEDALU, a od prizora ženama PADAJU VILICE !  Izvor: instagram/mennsssur