ZOVU GA ZABRANJENO POVRĆE, A NEVEROVATNO JE ZDRAVO: Ima ga svuda, poseduje antioksidanse, odlično za DIJETU i pomaže bubrezima
Beli pirinač je zastupljen na trpezama svih nas i ustalio se kao jedan od najčešćih priloga uz piletinu i ribu, a sve je popularnije i upotreba onog integralnog. Zanimljivo je znati da postoji i divlji, crni pirinač koji je poznat još i kao "zabranjeni".
Crni pirinač je u staroj Kini gajen u malim količinama i bio je rezervisan za tamošnju kraljevsku porodicu, dok obični ljudi nisu smeli da ga konzumiraju. Otud i ime "zabranjeni", pa ne čudi što je danas njegovo konzumiranje raritet, bar u odnosu na beli.
U tradicionalnoj kineskoj medicini smatralo se da je ovaj pirinač dobar za bubrege, jetru i želudac, ima diuretička svojstva i moćna antiinflamatorna svojstva.
Bogatiji je vlaknima od ostalih vrsti pirinča, što ga čini idealnim izborom ako želite da održite vitku figuru, a sadrži i zavidan nivo antioksidanasa.
"Ako vam je dosadio običan ili integralni pirinač kao prilog, probajte divlji (crni) pirinač koji ima drugačiji ukus i sadrži mnogo više nutrijenata od ostalih vrsti pirinča. Divlji pirinač ima 6 puta više vitamina B9 od integralnog pirinča i 8 puta bogatiji je belančevinama od svog belog "rođaka". U kuvanom obliku ovaj pirinač ima tamno ljubičastu boju i slatkast orašasti ukus. Da bi njegov ukus došao do izražaja, bolje je da ga kombinujete najviše sa jednom ili dve druge namirnice", objašnjava holistički nutricionista Katja Jakovljeva.
Naša sagovornica ističe da nema potrebe da strahujete od upotrebe ove namirnice u svakodnevnoj ishrani, i da crni pririnač, baš kao i beli, daje puno prostora za eksperimentisanje, pa vam ideja neće faliti.
"Možete da ga koristite kao prilog, osnovu za obrok salate (ukusan je i kad je hladan!), kao fil za rolnice, punjene tikvice i sl, pa čak i za pripremu sutlijaša. Njegov ukus se lepo kombinuje sa đumbirom, kokosovim mlekom, sušenim paradajzom, bundevinim uljem i začinskim biljem", kaže autorka bloga Vita.rs.
Katja nam je otkrila i jedan ukusan vegeterijanski recept čiji je glavni sastojak upravo crni pirinač! Pa, ako još niste, evo prilike da isprobate ovu sjajnu namirnicu.
Sastojci
1 čaša crnog (divljeg) pirinča
1 čaša zelenog graška (svežeg ili zamrznutog)
sveža rukola, peršun ili mirođija
sok 1/3 limuna
hladno ceđeno maslinovo ulje
so, biber
mleveni čili (ako volite ljuto)
opciono - sušeni paradajz u ulju
Priprema
Dobro operite pirinač u vodi. Ako imate vremena, potopite ga na nekoliko sati. Ako ne, onda ga kuvajte odmah posle ispiranja. Zalijte pirinač duplom količinom vode (1:2).Pustite vodu da provri, malo posolite, skinite penu, smanjite vatru i poklopite. Kuvajte na slaboj vatri 25-30 minuta ili dok pirinač ne upije svu vodu. Zrna pirinča treba dobro da se „otvore“ ali da se ne raskuvaju previše. Nemojte mešati.
Ugasite vatru i ostavite pirinač poklopljen da odstoji 15 minuta. Nakon toga malo promešajte viljuškom.
U drugoj šerpi skuvajte vodu, dodajte grašak i kuvajte 4-5 minuta. Naseckajte začinsko bilje. U dubokoj činiji pomešajte gotov pirinač, grašak, zeleniš, sok limuna, so, biber, čili i maslinovo ulje. Po želji dodajte naseckani suvi paradajz.
(Kurir.rs/A.M./Žena)
Bonus video:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)