Nutricionista Milka Raičević i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić upozorili su i ukazali na greške koje pravilmo s hranom i pićem ako nas muči gastritis.

Veliki procenat stanovništva ima problem sa stomakom, odnosno gastritis, a okidači su individualni. Postoje ipak univerzalni saveti oko kojih se nutricionisti i lekari slažu. Jedan napitak podelio je mišljenja gostiju!

Nutricionistkinja je najpre rekla da je najbolji način da se započne dan čaša mlake vode, koja će umiriti želudac. Potom bi trebalo sačekati pa doručkovati.

"Voda, za početak, najbolje je početi dan čašom mlake vode. Ne smemo da je pijemo dok jedemo i odmah nakon jela", rekla je ona.

"Pola sata nakon te vode, napravite doručak. Ujutru popijte čaj, ali morate da znate koji se pije. Ja savetujem nanu, kamilica je opasna jer ne znate da li ste alergični ili niste", rekla je ona.

"Dvanaest odsto ljudi ne podnosi kamilicu, ona ima nesvarljive neskrobne ugljene hidrate. To nije alergija već je reakcija na nesvarljivost. Podrigujemo, dobijemo bol, nadutost, ali to nije alergija", rekao je dr Perišić.

"Kantarion je takođe broj jedan, preporučujem i kantarionovo ulje pre jela. Naši ljudi jedu često, tako su slušali, a onda unose malo-pomalo svakakvu hranu i napune želudac, a onda počinje bol", rekao je on u Jutarnjem na Prvoj TV.

.

profimedia0619289714.jpg
Profimedia 

kurir.rs