Za pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa ključne su hranljive materije i kiseonik, a koje oni dobijaju putem krvi.

Međutim, ako je u krvi povećana viskoznost, to remeti ishranu organa a što uzrokuje stvaranje krvnih ugrušaka.

povrce-2.jpg
Profimedia 

Glavni uzrok guste krvi je nezdrava ishrana. Simptomi ovog stanja mogu biti umor, poremećaj pamćenja i razdražljivost. Kako postoji hrana koja je loša za krv, tako postoji i ona koja je razređuje i sprečava stvaranje tromba piše Mondo.

Beli luk

Beli luk sadrži fitoncide koji lekovito deluju na kardiovaskularni sistem. Beli luk neutrališe otpad i toksine i na taj način sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Crna ribizla

Vitamin C se nalazi u ovim crnim bobicama, ali i u listovima ribizle. Važno je napomenuti i da ribizle mogu da pobvećaju vaskularni tonus, kao i da ojačaju srčani mišić.

Riba

Najveća korist od ribe je u omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma potrebne mozgu. Kada jedemo hranu koja ih sadrži, aktiviraju se metaboličke funkcije između ćelijskih membrana, što sprečava pojavu tromboze.

ribalosos-1.jpg
Profimedia 

Đumbir

Đumbir je jedan od najboljih prirodnih razređivača krvi - snižava krvni pritisak i normalizuje protok krvi. Međutim, ako đumbir koristite retko i u minimalnim dozama, ova namirnica deluje samo preventivno i ne rešava problem viskoznosti krvi.

Laneno ulje

Laneno ulje je još jedan izvor omega-3 masnih kiselina, a od ostalih biljnih proizvoda, ovaj se smatra najkorisnijim.

Senf

Iznenađenje je da namirnica koju često smatramo nezdravom, zapravo vrlo korisna. I senf je bogat omega-3 masnim kiselinama, ali i vitaminom B6 koji pomaže da se smanji viskoznost krvi, očiste i ojačaju krvni sudovi.

Lekari preporučuju da ljudi skloni trombozi češće koriste senf ili da dodaju njegovo seme u jelo.

senf-2.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:29
PRIZNAO GA JE TEK KADA JE NAPUNIO 20 GODINA, A SAD SVIMA POKAZAO SINA! Kristijan Golubović objavio video sa Lazarom, evo da li liče Izvor: instagram/kristijan.krile_official