AKO VOLITE BELI LUK, IMAMO DOBRU VEST ZA VAS: Srpska nutricionistkinja otkriva gde sve pomaže i koliko DNEVNO može da se jede
Koliko ste puta samo od mame ili bake čuli da nema boljeg leka od belog luka! Jeftina namirnica, koja hrani daje daleko bolju aromu i ukus, ima svoju primenu ne samo u kulinarstvu, već i u medicini, bar onoj narodnoj.
Malo je stvari koje tako predano rade na jačanju našeg imuniteta, kako to čini beli luk, ali tu nije kraj blagotvornog dejstva ove začinske biljke. Dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija kaže da jedna studija preporučuje od 3 do 6 grama belog luka dnevno kako bismo ostvarili sledeće zdravstvene benefite.
- sniženje krvnog pritiska (zahvaljujući alicinu iz belog luka)
- štiti i pomaže da se izborimo sa prehladom i gripom (te moguće i aktuelnim virusima)
- sniženje LDL-a ("lošeg" holesterola)
- prevencija Alchjmerove bolesti i demencije
- čuva kosti u menopauzi (delimično kompenzuje nedostatak estrogena)
"Prirodan antibiotik sa razlogom je dobio ovaj naziv, te zaista zaslužuje da bude stalan član naše trpeze. No, uvek je pitanje količine ključno, te ne smemo preterati sa belim lukom", dodaje ova nutricionistkinja.
Preterano konzumiranje belog luka može da ima i određene ne tako dobre posledice, a evo šta treba da imate u vidu.
"Postoji opasnost od krvarenja, naročito ako koristimo terapiju za "razređivanje" krvi, pa na to moramo obratiti pažnju (takođe i ako planiramo operaciju). Treba povesti računa i o kombinacijama čiji sastojci takođe razređuju krv (npr. đumbir, tamnozeleno lisnato povrće, omega 3...) . Manje opasni nusefekti jesu nadimanje i digestivne tegobe, koje izazivaju fruktani kojima beli luk obiluje", objašnjava naša sagovornica.
Olajdžija akcentuje da je najbolje beli luk uvrstiti u svakodnevnu ishranu postepeno i uz praćenje koja nam količina zapravo prija.
"Preporuka jeste uvrstiti beli luk u svoju ishranu, ma u kojoj kombinaciji, a koliko često i u kojoj količini, podložno je promenama za svakog pojedinca. Do prave "doze" mora svako doći samostalno, te je prilagoditi ostatku ishrane, svojim potrebama i zdravlju", zaključuje naša sagovornica.
Važno je napomenuti i da najviše benefita ima sirovi beli luk, no ako odlučite da ga kuvate dodajte ga u jelo tek kada je skoro kuvano, jer visoke temperature ubijaju alicin koji je i odgovoran za lekovitu moć ove namirnice.
(Kurir.rs/A.M.)
Bonus video:
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)