Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić istakao je da konzumiranje mesa u hladnijim danima može da zagreje organizam, kao i da na energetski organizam meso ima specifično dinamično dejstvo, koje pružaju belančevine.

profimedia0525950711.jpg
Profimedia 

"Ljutiće se neki vegani, ali diže nam se energentski metaboliozam za 15 odsto, znači naša mašina termogeneze je 15 puta viša, zato kada je hladno jedite meso i ugrejaće vas", rekao je Perišić.

Same belančevine, kaže Perišić, dižu energetski metabolizam, telo je toplije i svaka ćelija bolje radi, termogeneza je u tom smislu onda i bolja. Savetovao je takođe da je bolje u toku pripreme hrane koristiti žutu mast, a ne ulje.

vojislav-perisic-aleksandar-jovanovic-cile.jpg
Aleksandar Jovanović 

"Profir masnih kiselina koje su neaterogene ima žuta mast, a razlika je u tome šta životinje jedu, ako je na travi a nije na veštačkim proizvodima, onda je mast žuta, jer ima dosta beta karotena, mangulicina mast je žuta mast", rekao je gastroenterolog.

Za zimske dane, Perišić je proporučio od čega sve treba da se sastoji jedan obrok.

"U ishranu treba uneti dosta belanlčevina sa malim specifičnim dinamičnim dejstvom, dosta antioksidanasa, jer ćemo se trošiti mnogo i oslobađati radikale. Treba jesti krompir na primer, jer on ima mnogo antioksidanasa", rekao je on za TV Prva u Jutarnjem programu.

krompir-1.jpg
Profimedia 

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:57
GOCU TRŽAN NAPADAJU ZBOG FOTKE SA HIRURŠKOG STOLA: Pevačica im zapušila usta jednom rečenicom Izvor: Kurir televizija