SVE BLAGODATI JABUKE: Pomaže kod problema nadutosti i podstiče bolje varenje
Jedan od temelja zdravog života je zdrava probava. Neredovna stolica, bolovi i otečenost mogu biti veoma nepijatni i izazvati razne zdravstvene probleme. Zato vam ova slasna voćka može pomoći.
Jabuka sadrži i do 40 odsto vitamina C, kao i vitamine A, E, B1, B2, B6 i beta karoten. Takođe, bogata je i mineralima kalijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem, kao i polifenolima - antioksidansima koji štite kožu od slobodnih radikala i usporavaju proces starenja.
Ova voćka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuva, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznato je i vrlo cenjeno jabukovo sirće. Prosečno, voda čini 82 odsto težine ploda, ugljenih hidrata ima oko 12 odsto, masti i belančevina zajedno oko 1 odsto, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1 odsto.
Osim osnovnih materija, jabuka sadrži i niz drugih sastojaka neophodnih za ljudski organizam: šećer, organske kiseline, u vrlo malim količinama sve esencijalne i neesencijalne aminokiseline, aromatične materije i boje. Jabuke su bogate vlaknima i imaju blagotvoran učinak na metabolizam, pogotovo ako ih konzumirate sa žitaricama.
Tromost, nadutost i pokvarenog želuca
Tri puta dnevno, tokom nekoliko nedelja, pojedite po jednu kiselu jabuku srednje veličine 1 do 2 sata pre ili nakon jela.
Lečenje dijareje
Jedite narendane jabuke ili kompot od jabuka. Posebno se preporučuje korišćenje kiselih jabuka. Sve što treba da uradite je da narendate jabuke i da ih, pre kozumacije, ostavite na kratko da potamne na vazduhu.
Za bolju probavu
Redovno jedite pečene ili kuvane jabuke ili kompot od jabuka, posebno u zimskom periodu. Preporučljivo je posle doručka i večere pojesti po dve sveže jabuke. Terapija traje pet dana.
Kurir.rs
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore