Doktor gastroenterolog Vojislav Perišić istakao je da su namirnice koje sadrže najviše vitamina C, a rastu na domaćoj teritoriji, paprika i dunja, a glavni problem savremene ishrane je nedostatak vremena za kuvanje.

- Stari, klasični modeli ishrane traže dosta vremena. Naša žena mora mogo da radi, da se bavi poslom, a uz to mora i da kuva - kaže dr Perišić i dodaje da je zbog loše ishranje sve češća bolest nervoznih crava.

111598-211118.01-23-26-06.still003.jpg
Foto: Kurir Televizija

- Nadimanje, gasovi, glasno krčanje creva, podrigivanja, u pitanju su iratibilna creva, i to ima oko 12 posto ljudi. Taj problem stvaraju nesvarljivi ugljeni hidrati, pod nazivom FODMAP-s. Mali broj ljudi ima problema sa varenjem određenih supstanci koje se nalaze u hrani, što dovodi do takozvanog problema nervoznih creva. Postoji određena dijeta koja se sprovodi sa svima i koja daje veoma efikasne rezultate - naveo je dr Perišić.

On je dodao da su namirnice koje su najbogatije vitaminom C dunja i paprika.

- Šta je korisno u paprici, ima ga više nego u pomorandži. Ima ga u dunji, dva puta nedeljno da se pojede kompot od dunje opskrbljeni smo sa vitaminom c. Pihtije, recimo, ako se dobro napravi pihtija po starinski, onda masti nema, već samo ostaje onaj sluzni kolagen. Mišić, jaja i dobar domaćin stavlja beli luk, antioksidans, koji uništava sve loše stvari u pihtijama - kaže dr Perišić.

111598-211118.01-23-26-06.still003.jpg
Foto: Kurir Televizija

Beli luk je najbolji oksidant, a dr Perišić je naveo da ga ljudi izbegavaju zbog mirisa.

- Ljudi danas ne vole da jedu beli luk zbog mirisa, pa ga zato termički obrađuju. Na svakom posluženju ima uvek belog luka, ali ga ljudi ne vole zbog zadaha - kaže gastroenerolog dr Vojislav Perišić.

Kurir.rs

Bonus video:

00:15
KAKO DA NE PLAČETE DOK SEČETE LUK: Trik kuvara Raše ZLATA VREDAN! Izvor: Kurir televizija