Gastroenterolog dr Vojislav Perišić nedavno je govorio o blagodatima jabuka, nazvavši ih "božjim voćem" i istakavši da one u sebi sadrže sve vitamine i minerale potrebne čoveku.

On je objasnio i koja vrsta jabuka je najbolje, te kada ih je bolje konzumirati - uveče ili ujutru.

dr-vojislav-perisic-1.jpg
Foto: Printscreen/Prva TV

"U Srbiji ne treba da se brinu da li će tokom zime biti snadbeveni sa mineralima i vitaminima, ako nema citrusa. Bez citrusa se može. One obezbeđuju vitamine A, C, D i selen, sve. Jabuka je božje voće. Jedite, narode, jabuke i ne brinite za zdravlje. U Engleskoj imaju izreku: "Jedite jabuku dnevno, živećete godinu dana duže"", istakao je dr Perišić gostujući u jutarnjem programu TV Prva.

Gastroenterolog je dodao da je sorta greni smit najmanje korisna po čovekov organizam, ali da je s druge strane najmanje kalorična.

profimedia0090469452.jpg
Foto: Profimedia

"Ko hoće da mršavi, neka jede greni smit jabuku. S druge strane, kožara je najstarija autohtona sorta koja se uopšte ne prska. Postoji jedna vrsta kožare, zove se dapsićka, izuzetno je hranljiva, ali je malo vodenija od drugih vrsta", istakao je, pa dodao:

"Zlatni delišes je jabuka koja ima najveći procenat šećera - 16 odsto, a jedan čovek mi je otkrio da je većina voćnih rakija napravljena sa mešavinom zlatnog delišesa. Ona ima posebnu aromu".

Dr Perišić je naglasio i da ne bi trebalo jesti više od 2 jabuke na dan, odnosno oko 200 kalorija, a dodao je i da je ako ujutru jedete jabuku, da to treba uraditi pre doručka. Dao nam je i savet za najbolju pitu od jabuka - kaže da treba upotrebljavati vrstu jabuke kožara.

profimedia0561368834.jpg
Foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

14:56
RETKE I STARE SORTE VOĆA I POVRĆA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Jabuke različitog oblika, veličine, boje KALEMLJENJE ZABORAVLJENIH VRSTA Izvor: Kurir televizija