KOJU HRANU TREBA DA UZIMATE KAO POMOĆ ORGANIZMU: 1173 nutricionista i dijetetičara složilo se da je OVO ubedljivo NAJBOLJI IZBOR
Lista verovatno uključuje i vaše dugogodišnje favorite, otkrijte koje još namirnice sadrže sastojke koji mogu da vam pruže ne samo hranljive materije, već i ogromne beneficije kada su u pitanju očuvanje i poboljšanje zdravlja.
Evo kakav izbor je napravilo 1173. registrovanih nutricionista i dijetetičara širom sveta navodi sajt Polok.
FERMENTISANA HRANA
Fermentisana hrana kao što su jogurt i kiseli kupus zauzimaju prvo mesto zbog toga što je u stanju da poboljša rad creva i ojača imunitet. Istraživači sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu tvrde da ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikrobioma i poboljšava imunološke reakcije.
BOROVNICA
Plodovi mali, ali moćni! Borovnice su odličan izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti vaših ćelija od oštećenja slobodnih radikala i mogu da pomognu u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja. Pored toga, antioksidansi su takođe važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.
SEMENKE
Sve su blagorodne, ali čia seme, koje se odomaćilo i u Srbiji, posebno: prepuno je antioksidanata, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji, specifični antioksidansi u semenkama čia mogu pozitivno da deluju tokom borbe protiv kancera, a imaju i zaštitne efekte na srce i jetru. Takođe, odličan su izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što znači da mogu da poboljšaju zdravlje kostiju. Grickajte ih!
KELJ
Tamno, lisnato povrće svojim vrednostima nadmašuje spanać, blitvu i zelje koje češće jedemo, pa zaslužuje ozbiljnije mesto u vašoj ishrani. Odličan je izvor proteina i flavonoida koji mogu da spreče oštećenja od slobodnih radikala, dokazan je borac protiv raka i štetnih upala.
EGZOTIČNO VOĆE
Sigurno nema ništa loše u standardnom voću, našim jabukama i šljivama, ili u pomorandžama koje ovih dana masovno koristimo – naprotiv, ali trebalo bi u ishranu da uvrstite i egzotično voće, ma ga u većim supermaketima. Prepuno je antioksidanata, ponoljšava nivo holesterola, a najvažnije je što štite mozak od oštećenja koja nastaju s godinama. Probajte amazonski acai (sastavni je deo i raznih suplemenata), ili zlatne bobice. Kiselkastog su ukusa, pa ako vam to ne prija, pomešajte ih sa drugim zdravim namirnicama.
AVOKADO
Osim što je odličan izvor masti zdravih za srce, avokado je pun antioksidanata i drugih hranljivih materija koji pomažu kod snižavanje povišenog holesterola, obezbeđuju veću gustinu kostiju, neguju kožu, čuvaju zdravlje očiju...
ZELENI ČAJ
Kinezi ne piju zeleni čaj hiljadama godina bez razloga. Ovaj napitak je poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i sastojcima koji jačaju imunitet. Naučnici kažu da povećava sagorevanje masti i ubrzava metabolizam. Najlakši način da dodate zeleni čaj u svoju ishranu je da jednostavno popijete šolju toplog ili hladnog čaja, ali možete i da ga kombinujete sa drugim namirnicama. Odlično se slaže sa pirinčem!
ORAŠASTI PLODOVI
Orašasti plodovi i puter od orašastih plodova su odličan način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranljivih materija u vašu ishranu. Orasi su neprikosnoveni, a uz njih se visoko koriraju i pistaći: prepuni su antioksidanata, uključujući i one za koje je naučno dokazano da održavaju zdravlje očiju, a mogu da pomognu u zaštiti od raka i srčanih bolesti. Grickajte ih, stavljajte u salate, smutije...
KINOA
Pojam drevnih žitarica obuhvata nekoliko vrsta zrna koja su ostala nepromenjena hiljadama godina. Kinoa je verovatno jedna od najpopularnijih, a poznata je po tome što je puna vlakana i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Odličan je izvor vitamina B6 i C, pa je dodajte uz naše, takođe perfektne žitarice, u neko jelo. Slaže se sa slatkim krompirom, keljom, voli salate...
Kurir.rs/Pollock Communications/B.M.
Bonus video:
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore