Smanjuje rizik za Alchajmerovu bolest i određene oblike karcinoma, poboljšanje kardiovaskularnog i oralnog zdravlja i pomoć pri mršavljenju

LONDON - Pijenje zelenog čaja može da poboljša funkciju mozga i pozitivno utiče na čestice mozga povezane s radnom memorijom, pokazuje britanska studija.

Studija objavljena u časopisu "European Journal of Clinical Nutrion" je dopunila listu blagotvornih delovanja čaja, koja još uključuje smanjenje rizika za Alchajmerovu bolest i određene oblike karcinoma, poboljšanje kardiovaskularnog i oralnog zdravlja i pomoć pri mršavljenju.

Ova studija je prva koja je promene u mozgu nakon konzumacija zelenog čaja snimala funkcionalnom magnetskom rezonancom.

U studiji je učestvovalo 12 zdravih dobrovoljaca, kojima je posle konzumacije 250 do 500 ml napitka na bazi surutke koja jeste ili nije sadržala ekstrakt zelenog čaja testirana radna memorija.
Tokom istraživanja je utvrđeno da je delovanje čaja povezano s konzumiranom dozom, odnosno veća doza je imala značajnije delovanje.